Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Fiškálny populizmus nie je len slovenský problém

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je bývalý minister financií

Sledujúc slovenské predvolebné parlamentné preteky v populizme, ktoré ešte viac rozbíjajú naše dlhodobo neudržateľné verejné financie, môže mať človek pocit, že to je azda možné len u nás a že horšie to už ani nemôže byť.

Niežeby to nebolo zlé, ale faktom je, že trend fiškálnej nezodpovednosti a neudržateľnosti je fenomén rozšírený na celom svete a špeciálne v rozvinutých krajinách EÚ, v USA, Japonsku, ale aj v Číne. A intenzita tohto problému v súčasnosti narastá čoraz rýchlejšie.

Vo viacerých článkoch (tu, tu, tu, tutu) sa tejto téme venuje aktuálne číslo týždenníka The Economist. Jeho hlavný článok má výstižný názov, ktorý by sa dal voľne preložiť nasledovne: „Vlády žijú vo fiškálnej krajine zázrakov“.

Najakútnejší sa v týchto dňoch javí tento problém v USA, ale ani nie tak pre dlhodobú (ne)udržateľnosť verejných financií, ako skôr pre špecifické americké legislatívne obmedzenie hranice dlhu (debt ceiling), ktoré je aktuálne stanovené na úrovni 31,4 bilióna dolárov (asi 117 percent HDP). Americký dlh sa k nemu každým dňom blíži a ministerka financií Janett Yellenová varovala, že ak sa tento limit nezvýši, tak najneskôr k 1. júnu vláde dôjdu peniaze a bude musieť buď vyhlásiť default, alebo drasticky škrtať výdavky.

Prvá možnosť by znamenala

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie