Denník N

Firmy ťažkého priemyslu už budú vopred vedieť, aké kompenzácie z obchodu s emisiami dostanú

Slovalco vlani rozhodujúcu časť výroby pre vysoké ceny elektriny a nízke kompenzácie odstavilo. Foto N - Tomáš Benedikovič
Slovalco vlani rozhodujúcu časť výroby pre vysoké ceny elektriny a nízke kompenzácie odstavilo. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Environmentálny fond bude môcť od 1. januára 2024 prerozdeliť 40 percent z výnosu z obchodu s emisiami.
  • Vysoko energeticky náročné podniky budú môcť čerpať z dražieb kvót 35 percent.
  • Nový zákon mení poplatky za znečisťovanie ovzdušia. Sadzby poplatkov sa do roku 2030 zdvojnásobia.
  • Od roku 2031 sa majú každoročne zvyšovať podľa výšky inflácie.

Trh obchodovania s emisiami sa od januára mení. Poslanci schválili novelu, ktorá prispôsobuje Európsky systém obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov (EU ETS) na štvrté obchodovateľné obdobie 2021 – 2030.

Pôvodne boli v parlamente až tri novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami. Poslanci SaS a Sme rodina ich však stiahli a ich požiadavky sa zapracovali do novely, ktorú predložilo ministerstvo životného prostredia.

„Zákonom sa prerozdelí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie