Denník N

Budweiser Budvar Original – svetoznámy ležiak z Českých Budějovíc. Prečo ho vo svete nájdete pod 3 rôznymi značkami?

zdroj: Budweiser Budvar
zdroj: Budweiser Budvar

Pivovaru Budějovický Budvar sa posledné roky mimoriadne darí. Stal sa najväčším českým exportérom piva, v uplynulom roku vyviezol viac ako 1,3 milióna hektolitrov piva. Fľašu s tradičným logom nájdu pivári v obchodoch a baroch až v 80 krajinách sveta.

Svoj prémiový ležiak exportuje pod tromi značkami – Budweiser Budvar Original, Budějovický Budvar a Czechvar. Pritom vo fľaši je do poslednej kvapky rovnaké pivo. Zistili sme, prečo to tak je.

Ak porovnáme prístup českého národného pivovaru Budějovický Budvar s nadnárodnými korporáciami, nájdeme hneď niekoľko zásadných rozdielov. „Nekompromisne trváme na vysokej kvalite nášho piva. Ako jeden z posledných veľkých pivovarov varíme pivo tradičným spôsobom výhradne iba v Českých Budějoviciach, z dokonalo čistej vody z vlastných artézskych studní. Slad pripravujeme zo špičkového sladového jačmeňa, ktorý pre náš pivovar pestujú na Morave v oblasti Haná. Pre zachovanie unikátnej chuti používame celé hlávky Žateckého Červeňáku, chmeľu, ktorý je jednou z najtradičnejších a najkvalitnejších odrôd  na svete. Vyznačuje sa zriedkavou vyváženosťou horkosti a arómy, ktorá charakterizuje chuť ležiaka Budweiser Budvar Original. Tú rôzne granuláty, ktoré používajú iné pivovary nikdy nenahradia,“ vysvetľuje Ivan Schwarz, Regional director EMEA spoločnosti Budweiser Budvar a dodáva: „Pivo nechávame ležať až 90 dní, teda trikrát dlhšie ako zvyknú iné pivovary.“

Ivan Schwarz, Regional director EMEA spoločnosti Budweiser Budvar, zdroj foto: Budweiser Budvar

Kdekoľvek na svete si Budweiser Budvar Original kúpite, s istotou bol uvarený výhradne iba v Českých Budějoviciach. V prípade prémiového ležiaka je práve región, v ktorom sa varí, mimoriadne dôležitý. Chuť piva totiž nezameniteľne ovplyvňuje miestna voda, ale aj lokálne suroviny, predovšetkým spomínaný chmeľ a slad. Tie sa nedajú nahradiť, ani chuťovo prispôsobiť na inom mieste. Ďalším faktorom je tradícia – pivo sa v Českých Budějoviciach varí stovky rokov a unikátnu chuť Budvaru určuje aj skúsenosť sládkov, ktorú si v pivovare odovzdávajú z generácie na generáciu. Originálna receptúra, podľa ktorej sa dodnes Budweiser Budvar Original varí má už 127 rokov!

zdroj: Budweiser Budvar

Značka Budweiser Budvar má pôvod v mieste, kde od roku 1895 sídli pivovar – v Českých Budějoviciach. Mesto sa v nemčine nazýva Budweis, preto si pivovar už pred viac ako sto rokmi registroval ochranné známky s označením miesta, kde sa varí. Sláva, tradícia i popularita Budějovického piva, ktorý sa na americký trh vyvážalo už v roku 1872 inšpirovala podnikateľov z pivovaru Anheuser-Busch v USA k tomu, aby si v roku 1878 zaregistrovali značku Budweiser Lager Bier a začali napodobovať svoj vzor – pivo z Budějovíc. Tu niekde má prapôvod storočný patentový spor dvoch pivovarov, ktorý stojí za tým, že pivo z Českých Budějovíc sa napriek tomu, že ide o identický ležiak, vo svete predáva hneď pod tromi značkami.

zdroj: Budweiser Budvar

Tri značky, jedno prémiové pivo z Českých Budějovíc. Vo svete hľadajte Budweiser Budvar Original, Budějovický Budvar i Czechvar

Pivo z pivovaru Budějovický Budvar nájdu pivári v obchodoch a baroch až v 80 krajinách sveta. Keďže Česi vyhrali až 75% uzatvorených sporov, vo väčšine krajín sa predáva pod označením Budweiser Budvar Original. „Keď si kdekoľvek na svete kúpite Budvar, bude chutiť rovnako, pretože každá kvapka nášho piva sa vyrába v Českých Budějoviciach. Vzhľadom na komplikované spory ohľadom ochrannej známky s americkým Budweiserom sme nútení náš Budweiser Budvar Original predávať v niektorých krajinách pod značkou Budějovický Budvar a dokonca v Spojených štátoch, Kanade a Juhoafrickej republike pod značkou Czechvar,“ vysvetľuje Ivan Schwarz.

Všetky tri značky však majú v krajinách, kde sa predávajú cveng. „České pivo nie je populárne len na Slovensku, ale prakticky na celom svete. Je to samostatná kategória, ako napríklad francúzske víno. Jedna z našich misií je preto šíriť slávu českého pivovarníctva a radosť z českého piva vo svete,“ dodáva Ivan Schwarz.

A aké sú najvzdialenejšie krajiny, kde sa Budweiser Budvar Original predáva? Na západ od Českých Budějovíc je to Austrália, na východ Chile a na juh Reunion a Juhoafrická Republika. Neprekvapí, že podľa podielu na trhu a spotrebe na obyvateľa je z exportných krajín Budweiser Budvar najpopulárnejší na Slovensku. Na druhom mieste je to možno netradične Island, ďalej krajiny bývalej Juhoslávie, hlavne Chorvátsko, Srbsko a Slovinsko.

Tri rôzne značky, rovnaký prémiový ležiak – či už je to Budweiser Budvar Original, Budějovický Budvar alebo Czechvar, je to pivo, ktoré sa varí a exportuje výhradne z Českých Budějovíc, vyrába sa z celých hlávok žateckého chmeľu, z výnimočného moravského sladu a zreje až 90 dní!

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie