Denník N

Pozreli sme sa do prvej slovenskej baterkárne, kde sa má o pár rokov začať veľkovýroba článkov do elektromobilov

Priestory výrobnej linky InoBatu. Foto N - Tomáš Hrivňák
Priestory výrobnej linky InoBatu. Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Vo Voderadoch už stojí výskumno-vývojové centrum aj s výrobnou linkou baterkárne InoBat
  • Slovenská firma chce pokračovať hneď vedľa vo výstavbe továrne na veľkovýrobu batérií
  • Denník E sa bol pozrieť, ako vyzerá výroba batériových článkov

Automobilka Porsche v apríli oznámila, že v Hornej Strede neďaleko Piešťan bude kompletizovať batériové moduly do elektromobilov a investuje do nového závodu až miliardu eur.

Na Slovensku sa však už oveľa dlhšie hovorí o tom, že by sme tu mohli mať aj samotnú baterkáreň. Stavať ju chce spoločnosť InoBat, batérie vyvíja už niekoľko rokov pri Voderadoch, no batériové články si necháva vyrábať v Ázii. Vo Voderadoch zatiaľ stavia továreň na prototypy a fabriku na masovú výrobu plánuje dokončiť koncom roka 2025. Zatiaľ na ňu ešte získava peniaze.

Prvá slovenská továreň na batérie do elektrických vozidiel a lietadiel by už teda nemala vo výrobe závisieť od Taiwanu. Pracovníci z čínskej firmy Wuxi Lead vo Voderadoch na mieru postavenú výrobnú linku na prototypy batérií uzavreli a teraz ju dokončujú pred spustením výroby. Dostanú sa k nej už len zamestnanci v bielych, nekontaminovaných overaloch. Denník E dostal možnosť ešte predtým navštíviť priestory výskumno-vývojového centra a pilotnej výrobnej linky na batérie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Budúcnosť automobilov

Firmy

Startupy

Technológie

Ekonomika

Teraz najčítanejšie