Denník N

Kto je Peter Dovhun, ktorého prezidentka vybrala za ministra uprostred sporu medzi Sulíkom a Hegerom

Poverený minister hospodárstva Peter Dovhun. Foto N - Vladimír Šimíček
Poverený minister hospodárstva Peter Dovhun. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prekvapujúcim výsledkom drámy okolo nového ministra hospodárstva je výber Petra Dovhuna, ktorý dnes šéfuje štátnej firme SEPS.

Ešte v stredu prezidentka Zuzana Čaputová počítala do vlády s Petrom Švecom, ktorý je dnes na ministerstve štátnym tajomníkom. Názor zmenila až po stretnutí so šéfmi strán. Sedela aj so šéfom SaS Richardom Sulíkom a predsedom Demokratov Eduardom Hegerom, ktorí sa práve pre Šveca pochytili.

„Po rozhovoroch s lídrami parlamentných strán sa prezidentka rozhodla aj v prípade ministra hospodárstva ísť preferovaným spôsobom výberu kandidáta, a to obsadením ministerskej pozície odborníkom z prostredia mimo rezortu,“ uviedol v piatok v stanovisku Prezidentský palác. A tak z hry vypadol štátny tajomník hospodárstva Švec.

Rozhovory, ktoré tomuto rozhodnutiu predchádzali, si politici vykladajú po svojom. Podľa dosluhujúceho premiéra Hegera tlačil Sulík na prezidentku, aby sa ministrom hospodárstva stal jeho človek a nie Švec. Sulík nazval Hegerove slová konšpiráciami.

„Vyjadrenia politikov v predvolebnej kampani nebude prezidentka komentovať,“ reagovala jej kancelária.

Čo sa dialo potom

Prekvapujúca je aj rýchlosť, s akou Dovhuna vybrali, oslovili a aj sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ľudovít Ódor

Peter Dovhun

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie