Denník N

Politici zvýšené emisné kompenzácie pre fabriky prechválili. Slovalco naďalej nevie, či ožije, a OFZ sa bojí skrytých škrtov

Výroba hliníka v Slovalcu stále nemá istú budúcnosť. Foto – Slovalco
Výroba hliníka v Slovalcu stále nemá istú budúcnosť. Foto – Slovalco

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Parlament od budúceho roka významne zvýšil fabrikám vratky z platieb za emisné kvóty.
  • Navyše ministerstvá financií ani životného prostredia z týchto peňazí už nemôžu kryť svoje ďalšie priority.
  • No nadšenie medzi firmami aj tak nezavládlo. Aj preto, že envirorezortu podľa OFZ ešte stále zostala jedna páka na krátenie kompenzácií pre priemysel.
  • A ani žiarske Slovalco zatiaľ nehovorí, že jeho reštart je istý. Iba odkazuje, že šanca naň sa významne zvýšila. 

Po minulotýždňovom odsúhlasení novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami zavládol v parlamente veľký optimizmus okolo budúcnosti energeticky najnáročnejších fabrík. „Verím, že žiarske hlinikárne Slovalco na základe tohto zákona už v budúcom roku znova rozbehnú výrobu,“ uviedol po hlasovaní predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽaNO).

A pravdou naozaj je, že časy, keď ministerstvo financií mohlo svojvoľne využívať platby za emisné kvóty od energeticky najnáročnejších firiem na plátanie dier v štátnom rozpočte, sa definitívne skončili. Tieto fabriky už majú isté, že v budúcom roku získajú z emisných kvót späť 14 percent a od roku 2025 až 17,5 percenta. Doteraz im vláda bez pevnejších pravidiel vracala najviac pár percent ročne.

Optimizmus fabrík však nie je taký veľký ako nadšenie v parlamente.

„Prijatie nových pravidiel je pozitívnou správou pre slovenský priemysel a my to oceňujeme. No to, že Slovalco sa teraz určite bude vedieť zreštartovať, stále nie je isté. Prijatie novely iba významne zvýšilo šancu na reštart,“ uviedol pre Denník E Milan Veselý, generálny riaditeľ fabriky v Žiari nad Hronom, ktorá odstavila výrobu hliníka koncom minulého roku.

Rovnako nové pravidlá oceňuje aj Branislav Klocok, výkonný riaditeľ oravských ferozliatinárov. OFZ pre drahé energie stáli bez výroby až 10 mesiacov a dodnes im ide iba jedna pec zo siedmich. No aj Klocok upozorňuje, že ani vyššie kompenzácie nemusia byť pre firmy úplne isté, lebo ministerstvo životného prostredia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie