Denník N

Slovnaft ukončil spory s odbormi, hoci si nevybojovali prudší nárast platov, iba mimoriadnu odmenu

Marcový protest za vyššie platy pred rafinériou Slovnaft Foto N - Tomáš Hrivňák
Marcový protest za vyššie platy pred rafinériou Slovnaft Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Slovnaft sa dohodol s odborármi, ktorí v marci protestovali za výraznejšie zvýšenie platov.
  • V porovnaní s pôvodnou ponukou manažmentu sa viac platy nezvýšia, mimoriadne sa však vyplatí jeden mesačný plat navyše.
  • Zamestnancom Slovnaft odkázal, že platy v maďarských fabrikách materského MOL-u rastú teraz rýchlejšie preto, lebo sa tam žije ešte ťažšie ako na Slovensku.    

Po dlhých rokoch pokojných dohôd zorganizovali odbory rafinérie Slovnaft v marci pred fabrikou verejný protest. Žiadali výraznejší nárast platov, ako im núkal manažment. Pred firmou, ktorá je už dlho známa vysokými mzdami a tým, že mnohí ľudia v nej pracujú celý pracovný život, sa ozývali pokriky ako fúj či hanba a výčitky, že ponuka na rast platov od fabriky je ponižujúca. Všetko sa to udialo pre mimoriadny rast inflácie. Odbory vnímali jej negatívne dosahy oveľa intenzívnejšie ako manažment a ich predstavy o zvyšovaní platov sa výrazne rozchádzali.

No napokon začiatkom mája predsa len dospeli k dohode. Tá prekvapujúco počíta s priemerným rastom celkových príjmov iba na takej úrovni, ako to pôvodne navrhoval manažment. Teda o 10 %. Odbory si vyšší rast nevybojovali, hoci ešte v marci tlačili až na 18-percentné zvýšenie celkových príjmov.

Najviac asi zavážilo to, že materská firma Slovnaftu – maďarský plynárensko-rafinérsky koncern MOL – odobril zamestnancom všetkých svojich fabrík nad rámec kolektívnej zmluvy mimoriadnu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Inflácia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie