Denník N

V Dubaji sa jedlo, pilo a prespávalo za štátne bez toho, aby sa vedelo, kto a načo tam bol, pripúšťa štátny tajomník Švec

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec. Foto N - Tomáš Benedikovič
Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nevymenovanie Petra Šveca za ministra hospodárstva je najväčším prekvapením zostavovania novej úradníckej vlády. Mal patriť medzi prvých oslovených kandidátov, no napokon na tento post zasadol doterajší šéf Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy Peter Dovhun, ktorého prezidentka Zuzana Čaputová a nový premiér Ľudovít Ódor oslovili len deň pred oficiálnym zverejnením kabinetu.

Bývalý novinár a neskôr hovorca viacerých veľkých firiem vrátane trnavskej automobilky Stellantis, kde mal na starosti vonkajšie vzťahy, s Denníkom E hovorí o tom, ako vnímal celé toto dianie on sám a či zotrvá na poste štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva, na ktorý nastúpil vlani na jeseň. Ponuku od novej vlády na to už dostal.

Tiež opisuje, aké veľké nezrovnalosti zistil audit ministerstva pri kontrole financovania slovenskej účasti na dubajskom Expe, ktorú organizoval bývalý šéf rezortu Richard Sulík. Pri veľkých platbách za pohostenie aj ubytovanie v hoteloch sa napríklad nevie, kto všetko ich využíval a ako vlastne prispel k dobrej prezentácii krajiny. A Sulíkovi nástupcovia sa dlho napríklad nevedeli dostať ani k zostatkom na zahraničnom účte, z ktorého sa platili dubajské služby.

Hovorí aj o lákaní nových veľkých investorov.

Prečo sa tak náhle zmenila vaša nominácia na ministra hospodárstva? Bol za tým odpor SaS Richarda Sulíka voči vám a jeho snaha dosadiť za ministra jemu bližšieho človeka tak, ako na to upozorňuje končiaci premiér Eduard Heger? A ako to celé vlastne osobne vnímate?

To, že pani prezidentka už v predstihu začala zostavovať zoznam potenciálnych nových členov úradníckej vlády, považujem za legitímne a primerané, lebo neistota v domácej politike bola veľmi veľká. Zároveň musím povedať, že tie nominácie nie sú nárokovateľné. Keby ich pani prezidentka zmenila aj v poslednej sekunde pred oficiálnym zverejnením, mala by na to plné právo a ja ho rešpektujem. Tiež chcem povedať, že som svoju naširoko medializovanú nomináciu nikdy nepotvrdzoval. S takýmito vecami sa nechváli, až kým to prezidentka nevysloví.

Predsa len v kuloároch aj verejne sa o vašej nominácii hovorilo veľmi jednoznačne. Bývalý premiér sám povedal, že Sulík sa vás snaží z postu ministra vytlačiť.

Ja si tu nomináciu vážim o to viac, že ju analytici či médiá nespochybňovali. Neviem však, čo presne zaznelo na stretnutí, na ktorom prezidentka politických lídrov informovala o zamýšľaných členoch novej vlády. Z otvorených zdrojov predpokladám, že hlavné výhrady vzniesol pán Sulík.

Vyčítate prezidentke Čaputovej aj novému predsedovi vlády Ódorovi, že mali stáť za vašou pôvodnou nomináciou aj napriek odporu SaS?

V tomto by som sa asi odvolal na nedávny citát Mariána Leška z rozhovoru pre Denník N. Dostal otázku, či práve rýchla výmena nominantov na ministra hospodárstva bol ten správny postup. Jeho veľmi výstižná odpoveď znela, že Prezidentský palác si mal byť istý svojimi nomináciami už vo chvíli, keď daným ľuďom telefonoval, a mal potom za nimi stáť. A ešte dodám, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ľudovít Ódor

Priemysel

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie