Ceny olejov už nerastú tak rýchlo, čoraz drahšie je pečivo, mäso a najmä cukor, hovorí ekonóm UniCredit Bank

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.
Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.
Ceny potravín si na Slovensku držia jeden z najrýchlejších rastov v Európskej únii, hovorí hlavný ekonóm UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Dobrou správou je, že podľa aprílových čísel už v priemere trochu poľavili v raste. No neplatí to o všetkých potravinách. Kým ceny olejov už výrazne spomalili rast, zrýchlilo sa zdražovanie pečiva, mäsa a najmä cukru.
Koršňák tiež vraví, že v lete by sa inflácia na Slovensku mohla dostať pod 10 percent, zostane tam dlhšie obdobie, no neklesne až na také úrovne, ako bola v minulosti.
V rozhovore ešte vraví:
- prečo ceny potravín u nás stále tak rýchlo rastú, keď na burzách už niektoré komodity zlacneli;
- prečo to vyzerá tak, že obchodníci zastropovali ceny niektorých potravín v čase, keď už dosiahli vrchol;
- aká je inflácia v eurozóne a čo s tým môže ďalej robiť Európska centrálna banka;
- ako to ovplyvní úroky na hypotéky.
V apríli sme mali medziročnú infláciu 13,8 percenta. Dokedy bude ešte taká vysoká?
Pravdepodobne