Denník N

Ceny olejov už nerastú tak rýchlo, čoraz drahšie je pečivo, mäso a najmä cukor, hovorí ekonóm UniCredit Bank

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ceny potravín si na Slovensku držia jeden z najrýchlejších rastov v Európskej únii, hovorí hlavný ekonóm UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Dobrou správou je, že podľa aprílových čísel už v priemere trochu poľavili v raste. No neplatí to o všetkých potravinách. Kým ceny olejov už výrazne spomalili rast, zrýchlilo sa zdražovanie pečiva, mäsa a najmä cukru.

Koršňák tiež vraví, že v lete by sa inflácia na Slovensku mohla dostať pod 10 percent, zostane tam dlhšie obdobie, no neklesne až na také úrovne, ako bola v minulosti.

V rozhovore ešte vraví:

  • prečo ceny potravín u nás stále tak rýchlo rastú, keď na burzách už niektoré komodity zlacneli;
  • prečo to vyzerá tak, že obchodníci zastropovali ceny niektorých potravín v čase, keď už dosiahli vrchol;
  • aká je inflácia v eurozóne a čo s tým môže ďalej robiť Európska centrálna banka;
  • ako to ovplyvní úroky na hypotéky.

V apríli sme mali medziročnú infláciu 13,8 percenta. Dokedy bude ešte taká vysoká?

Pravdepodobne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Inflácia

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie