Denník N

Zúženie slovenského biznisu Whirlpoolu je nepríjemné, no malou firmou nie je ani jeho turecký nástupca

V popradskom závode Whirlpoolu sa vyrobilo už vyše 30 miliónov práčok. Teraz prechádza do rúk nového majoritného vlastníka z Turecka. Foto - Whirlpool
V popradskom závode Whirlpoolu sa vyrobilo už vyše 30 miliónov práčok. Teraz prechádza do rúk nového majoritného vlastníka z Turecka. Foto – Whirlpool

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Americký Whirlpool po vyše 30 rokoch rozvoja výrazne orezáva svoje slovenské aktíva na čele s popradským výrobným závodom, vkladá ich do nového spoločného podniku s tureckým Arçelikom.
  • Z krajiny sa tak sťahuje jeden z mála veľkých amerických investorov, malou firmou však nie je ani jeho nástupca. Arçelik má celkovo 45-tisíc zamestnancov a patria mu aj známe značky Beko a Grundig.
  • Vedenie popradskej fabriky už zamestnancov informovalo, že pod novým majiteľom sa žiadny útlm nechystá.

O tom, že americký Whirlpool prepustí majoritu v celom svojom európskom biznise, do ktorého patrí aj jeho veľký závod v Poprade, tureckému výrobcovi spotrebnej elektroniky Arçelik, obe firmy informovali už začiatkom roka. Výrazné zúženie slovenských aktivít svetoznámej americkej firmy, ktorá si v novom spoločnom celoeurópskom podniku s Turkami necháva iba štvrtinovú spoluúčasť, však zviditeľnila až tohtotýždňová reportáž televízie Markíza s titulkom, že z východu Slovenska odchádza veľký investor a ľudia z jeho fabriky nútene zmenia zamestnávateľa.

To, že svoje tunajšie aktivity redukuje práve Whirlpool, je naozaj citlivé. Nielen preto, že v novej nadnárodnej skupine s Turkami si bude musieť slovenský závod obhájiť svoje pozície. Ešte dôležitejšie je pre Slovensko to, že veľkých amerických investícií tu nie je až tak veľa, pričom ich prítomnosť vždy zvyšuje aj záujem USA o dianie v krajine. Po ruskej invázii na Ukrajinu je kľúčové, aby Západ považoval Slovensko za dôležité.

Rovnako však treba povedať aj to, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie