Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Čo sa deje v ruských elitách za oponou Putinovho režimu

Vladimir Putin počas prejavu na Červenom námestí. Foto -TASR/AP
Vladimir Putin počas prejavu na Červenom námestí. Foto -TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je bývalý minister financií 

Pred dvoma týždňami som na tomto mieste písal o vývoji verejnej mienky v Rusku počas vojny proti Ukrajine a o tom, že podpora Putina a jeho vojny je po takmer 15 mesiacoch vojny nielen vysoká, ale aj stabilná.

V dnešnom článku sa pokúsime takpovediac „nazrieť za oponu“ Putinovho režimu, a to najmä na základe názorov Tatiany Stanovajovej z Carnegieho euroázijského centra a článkov Joshuu Yaffu v americkom časopise The New Yorker.

Tatiana Stanovajová žije už dlhší čas v zahraničí, ale ako sama hovorí, snaží sa sledovať a analyzovať vývoj v Rusku bez osobného angažovania sa, či už na strane protiputinovskej alebo proputinovskej časti ruských elít. Nie je formálne ani novinárkou a nevzťahujú sa na ňu žiadne reštriktívne obmedzenia zo strany ruských úradov, takže aj ruské elity s ňou komunikujú pomerne otvorene a bez obáv.

Čo sa týka prieskumov, o ktorých som v tejto rubrike písal pred dvoma týždňami, Stanovajová ich (tak ako aj ja) považuje za objektívne, špeciálne čo sa týka prieskumov Centra Levada.

Za hlavný dôvod vysokej podpory Putina a vojny považuje to, že reži

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie