Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Ekonomiky rastú, no navždy to nebude

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na konferencii v Bruseli pripomenula, že ekonomický rast nemá byť jediným cieľom Únie. Foto - EK
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na konferencii v Bruseli pripomenula, že ekonomický rast nemá byť jediným cieľom Únie. Foto – EK

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • Hospodárska prognóza eurokomisie je mierne optimistická, ekonomický rast však nemôže byť nekonečný.
  • Európa si dá pauzu pri schvaľovaní novej zelenej legislatívy.
  • Nižší plat, falošní živnostníci a kopírovanie rodových rozdielov: práca pre digitálne platformy nie je ružová.

1. Ekonomiky rastú, no navždy to nebude

Nová jarná prognóza ukazuje rast HDP v Európe na tento aj budúci rok. Lídri začínajú byť otvorení aj alternatívnym ekonomickým ukazovateľom a uznávajú, že rast na konečnej planéte nebude nekonečný. Do politík sa to však zatiaľ nepretavuje.

O čo ide

Eurokomisia zverejnila májovú ekonomickú prognózu. Oproti februárovej Slovensku predpokladá ešte vyšší rast HDP. Februárových 1,5 percenta na tento rok šlo hore na 1,7 percenta. Budúci rok podľa prognózy prekonáme aj hranicu dvoch percent.

Komisia ráta s tým, že sa nám podarí dobre čerpať eurofondy aj peniaze z plánu obnovy. Slovensku má pomôcť aj zlepšenie situácie v dodávateľských reťazcoch a dobrý výhľad v krajinách, do ktorých exportujeme autá.

Európska komisia očakáva silnejší rast na celom území EÚ. Vo februári analytici predpovedali tohtoročný rast EÚ na úrovni 0,8 percenta, teraz to už vidia na jedno percento. Na budúci rok odhad zmenili z 1,6 percenta na 1,7 percenta. Všeobecne teda Slovensko

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie