Denník N

Bude 21. storočie patriť Indii? Prvý míľnik už dosiahla

India sa snaží dostať medzi najvyspelejšie krajiny. Ilustračné foto - TASR/AP
India sa snaží dostať medzi najvyspelejšie krajiny. Ilustračné foto – TASR/AP

India ostane najľudnatejším štátom sveta najmenej celé toto storočie, no je otázka, či to dokáže využiť na ekonomický rast ako Čína. 

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mesto Noida na severe Indie pred 50 rokmi neexistovalo, no dnes tu žije takmer milión obyvateľov. V skutočnosti ide o satelit najväčšieho indického mesta Dillí. Založili ho v roku 1976 a jeho názov je v podstate skratkou.

Ako píše Financial Times, vzhľadom na dobré komunikácie, kvalitnú infraštruktúru (budúci rok tu majú otvoriť letisko) a dostatok zelene je celkom obľúbeným miestom na život.

Podobných miest je v Indii viacero a symbolizujú premenu krajiny za posledné dekády. India je na vzostupe a niektorí dokonca hovoria, že 21. storočie by mohlo byť indickým storočím, podobne ako minulé patrilo Amerike a 19. storočie Británii. Tento termín má aj samostatné heslo vo Wikipédii.

V apríli dosiahla krajina významný míľnik na tejto ceste. Podľa OSN sa zhruba v tom čase (aj keď reálne to môže byť mesiace skôr či neskôr) India stala najľudnatejším štátom sveta a predbehla Čínu.

Ide o historickú vec, akú nezažili generácie našich predkov a pravdepodobne nezažijú generácie našich potomkov. Čína bola krajinou s najvyšším počtom obyvateľov prinajmenšom dve storočia. Vzhľadom na demografický vývoj je pravdepodobné, že minimálne najbližšie storočie, ak nie viac, Indiu nikto nepredbehne.

Prvú miliardu obyvateľov prekročila India, ktorá má trikrát menšiu rozlohu ako Čína, v roku 2000. V súčasnosti tu žije 1,42 miliardy ľudí a vrchol by podľa odhadov mohla dosiahnuť niekedy okolo roku 2070, keď by tu mohlo žiť 1,7 miliardy obyvateľov. V Číne, naopak, populácia už teraz klesá a nožnice medzi oboma krajinami sa budú už len roztvárať.

Či však toto storočie skutočne bude indické, závisí od toho, ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie