Denník N

Blíži sa najväčší útlm vo výstavbe diaľnic od pádu socializmu, hovorí šéf firmy na projektovanie diaľnic

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Projektanti diaľnic už niekoľko rokov nemajú dostatok práce a podľa toho, ako sa hýbu stavebné tendre, sa blíži najväčší útlm vo výstavbe diaľnic od pádu socializmu, hovorí Martin Bakoš, šéf spoločnosti Amberg Engineering Slovakia. Tá sa venuje projektovaniu a dozorovaniu najmä veľkých infraštruktúrnych zákaziek.

Bakoš a jeho kolegovia na ochladenie trhu reagujú aj tak, že si dali spraviť previerky od Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). To im umožní uchádzať sa o menej tradičné zákazky.

„Projekty rekonštrukcií letísk na Sliači alebo v Kuchyni pod patronátom NATO alebo niektoré zákazky pre ministerstvo spravodlivosti sa totiž bez previerky NBÚ robiť nedajú,“ vysvetľuje Bakoš.

Dobrá správa je, že sa zrýchlili práce na cestách nižšej triedy, z ktorých často hlásia uzatváranie mostov v havarijnom stave.

„Ale rýchlosť rekonštrukcie vybraných mostov týmto tempom nikdy nedobehne rýchlosť degradácie ostatných mostov,“ hovorí Bakoš.

V rozhovore vysvetľuje aj:

  • ako to z pohľadu projektantov vyzerá s tunelom Višňové, s obchvatom Ružomberka či úsekom D1 Turany – Hubová;
  • kedy by autá podľa jeho názoru mohli jazdiť po obchvate Zvolena alebo po R7 do Nových Zámkov;
  • to, že ani projektanti nevedia, ktorý úsek diaľnic a rýchlostných ciest diaľničiari plánujú posunúť ďalej.

Vypisuje teraz štát nejaké súťaže na projekty diaľnic?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Doprava

Firmy

Nemocnica Rázsochy

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie