Denník N

Investori zmenili názor. Pred druhým kolom tureckých volieb veria Erdoganovi

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto - TASR/AP
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je ekonomický analytik a poradca na ministerstve financií.

  • Turecko vypredáva devízové rezervy, aby zastavilo oslabovanie svojej meny.
  • Bez ohľadu na výsledok volieb však aj tak hrozí jej prudké znehodnotenie na spôsob Latinskej Ameriky alebo dokonca aj zrušenie voľne konvertibilnej meny. Dôvodom je kríza platobnej bilancie, ako aj nedôvera domácností aj firiem voči vlastnej mene.
  • Finančný trh stavil pred prvým kolom na víťazstvo opozície a zrejme sa prerátal.

Turecku podľa World of Statistics patrí aktuálne po Argentíne druhá priečka v rebríčku najvyššej inflácie (43,7 %). Pri cenách potravín je na šiestej priečke (53,9 %), kde ho okrem Argentíny predbehli Irán, Zimbabwe, Libanon a Venezuela.

Netreba sa však nechať strhnúť predsudkami. Turecko má populáciu 84,7 milióna – z toho 24 % mladších ako 15 rokov, čo je dobrý základ pre ďalší hospodársky rast. Členom NATO sa stalo už tri roky pred západným Nemeckom (1952) a okrem samotných USA a Izraela disponuje treťou najväčšou letkou stíhačiek F-16 (270).

Prvý raz skutočný vyzývateľ

Práve inflácia potravín pomáha vysvetliť, prečo sa úradujúci 12. prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan musí po prvý raz od príchodu do funkcie v roku 2014 obávať výsledku prezidentských volieb. Ich druhé kolo sa uskutoční v nedeľu. Pripomeňme, že predtým od roku 2003 do roku 2014 pôsobil ako premiér krajiny a ešte predtým v rokoch 1994 – 1998 ako primátor Istanbulu.

Nielen geopolitické reálie pripomínajú dôležitosť tohto zápasu o moc. Ako člen G20 a jeden z demograficky najperspektívnejších rozvíjajúcich sa trhov je Turecko dôležitým magnetom aj pre investorov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Erdoganovo Turecko

Investovanie a úvery

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie