Denník N

Čo chystá nový agrominister, ktorého jeho predchodcovia posielali do dôchodku

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš Foto N - Tomáš Benedikovič
Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Štátnu veterinárnu a potravinovú správu viedol vyštudovaný veterinár Jozef Bíreš s trojročnou prestávkou počas prvej vlády Roberta Fica už od roku 2003. Vo svojom odbore je široko uznávaný aj na medzinárodnej úrovni, no teraz preberá v novej úradníckej vláde post ministra pôdohospodárstva.

S Denníkom E hovorí, ako sa rýchlo dovzdeláva v pre neho nových oblastiach a aj aké má v rezorte najväčšie priority.

Čo najrýchlejšie chce zmierniť tlak drahých potravín na príjmovo najslabšie skupiny, farmárov chce ochrániť pred dovozmi lacnejších ukrajinských obilnín a rýchlo chce nájsť aj nového šéfa pre Slovenský pozemkový fond.

Z dlhodobejších plánov sa sústredí hlavne na vytvorenie rizikového fondu na odškodňovanie povodní, nákaz a sucha, ktorý viacerí jeho predchodcovia sľubovali už 15 rokov. A v pláne má aj zvýšenie predaja domácich slovenských potravín prostredníctvom intenzívnejšej a aj efektívnejšej marketingovej kampane štátu.

Odpovedá aj na to, ako vidí možné personálne zmeny v rezorte a tiež na to, ako vidí zoštátnenie pôdy dodnes nezistených vlastníkov, ktoré chystal jeho predchodca Samuel Vlčan.

Doteraz ste boli špecialistom iba na veterinárne lekárstvo a kvalitu potravín. Akou veľkou výzvou pre vás bude manažovanie mimoriadne širokých dotácií celej výroby potravín? Ako sa chcete v nových veciach čo najrýchlejšie zorientovať?

Je pravda, že na predchádzajúcom poste som mal na starosti hlavne zvieratá a potraviny, ale tie tvoria veľkú časť úloh v rezorte pôdohospodárstva a úplne neznáme mi nie sú ani iné oblasti rezortu. Mnohé sa totiž tak či tak prekrývajú aj s prácou veterinárnej správy. Niektoré oblasti rezortu mi sú síce vzdialené, ale maximálne využívam čas, aby som sa s nimi zoznámil. Naša úradnícka vláda má čas obmedzený, a tak pomalým zoznamovaním nemôžem strácať čas.

Mali ste počas posledných dvoch víkendov čas aj na rodinu, alebo ste si iba študovali úlohy na novom poste?

Viac som študoval. Do problematík rezortu síce vidím, ale na niektoré detaily potrebujem hlbšiu analýzu.

Dvaja predchádzajúci ministri pôdohospodárstva Ján Mičovský aj Samuel Vlčan vás už z čela veterinárnej správy pomaly posielali do dôchodku, lebo máte 67 rokov, no napokon ste práve vy po nich prevzali tento post. Ako to spätne vnímate?

Mnohokrát pri ľuďoch rozhoduje ich vek. Biológiu neoklamete. No druhá vec sú skúsenosti. Nie je to vždy všetko len o veku. Ja som sa na post ministra netlačil, ale bol som požiadaný, že rezortu treba pomôcť, takže som tu. Na konci kariéry to beriem aj ako isté ocenenie, ale naozaj si to budem môcť vážiť, až keď tu niečo dobré aj urobím.

O agrárnom sektore je známe, že v ňom panuje pre veľké dotačné balíky aj veľký lobing. Vplyvné agrárne skupiny sa snažia z dotácií získať zdroje hlavne pre svoje výroby a nové rozvojové programy. Ako ste pripravený na tento tlak a ako naň budete reagovať?

Tie pokusy o lobizmus som zažíval aj na predchádzajúcom mieste. Vždy som sa to snažil totálne eliminovať. Sme úradnícka vláda bez väzby na politikov a rôzne záujmové skupiny a aj preto môžem úplne odstrániť takéto neželané vplyvy na chod rezortu. Vypracovávam na to nový systém. A aj všetkých mojich pracovníkov som už upozornil, že nič také teraz už u nás fungovať nebude.

Snažili sa k vám objednať už nejakí vplyvní hráči agrobiznisu, aby vám vysvetlili svoje predstavy?

Ponuky sú, ale že by sme teraz

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Jozef Bíreš

Ľudovít Ódor

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie