Denník N

Huawei mal modernizovať Duisburg. Éra čínskeho vplyvu sa tam však skončila

Čínsky kontajner v prístave v Duisburgu. Foto - Fabian Ritter/Washington Post
Čínsky kontajner v prístave v Duisburgu. Foto – Fabian Ritter/Washington Post

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píšu Loveday Morrisová, Kate Bradyová a Emily Rauhalová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Vlaky naložené kontajnermi s oblečením a so solárnymi panelmi z Číny prichádzajú na tunajšiu stanicu asi päťkrát denne. Plány na väčšiu spoluprácu medzi týmto nemeckým mestom a Pekingom sa však zastavili.

Duisburg chcel využiť čínsky IT gigant Huawei na modernizáciu svojej administratívy, škôl a dopravy. Tieto plány sa však ocitli v ohrození. Od výstavby čínskeho obchodného centra na rieke Rýn sa už úplne upustilo a vo vzduchu cítiť rozpaky.

Miestni predstavitelia, ktorí ešte nedávno Duisburg nazývali „čínskym mestom Nemecka“, hovoria, že toto označenie už nechcú používať. „Verejná mienka sa zmenila a politická tiež,“ hovorí Markus Teuber, zástupca Duisburgu pre Čínu. Mesto je jediné v Nemecku, ktoré má takúto funkciu.

Zmena v západonemeckom meste s 500-tisíc obyvateľmi odzrkadľuje širšie európske prehodnocovanie vzťahov s Pekingom. Obchod však pokračuje – Čína zostáva hlavným obchodným partnerom Európskej únie.

Únia sa čoraz viac približuje k skeptickému pohľadu Washingtonu na Peking. Podľa uniknutých vojenských dokumentov, ktoré na platformu Discord nahral letec Jack Teixeira, ide o trend, ktorý bude pokračovať aj napriek čínskej „ofenzíve

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Čína a Taiwan

Huawei

Nemecká ekonomika

Olaf Scholz

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie