Denník N

Slovnaft podpísal s Chorvátmi zmluvu na prepravu neruskej ropy so škrípajúcimi zubami. Na prijateľnejších poplatkoch sa nedohodol

Ropná infraštruktúra chorvátskej štátnej spoločnosti Janaf Foto - Janaf
Ropná infraštruktúra chorvátskej štátnej spoločnosti Janaf Foto – Janaf

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Prepravu neruskej ropy z tankerov prichádzajúcich k chorvátskemu pobrežiu má Slovnaft na rok zabezpečenú.
  • Stále však nie je spokojný s vysokými poplatkami pre chorvátsku stranu.
  • Terajší prístup Chorvátov podľa Slovnaftu nevytvára predpoklady na dlhodobejšiu obojstranne výhodnú spoluprácu.

Začiatkom roka Slovnaft upozornil, že ho teraz nezaťažujú iba nevyhnutné investície do spracovania inej ako ruskej ropy, ale aj prudko sa zvyšujúce náklady na jej prepravu. Chorvátsky štátny podnik Janaf mu totiž navrhol výrazné zvýšenie poplatkov za využívanie ropovodu Adria z prístavu Omišalj, kam sa surovina dováža zaoceánskymi tankermi.

Do hľadania kompromisu sa zapojili aj ministri hospodárstva oboch krajín. No Slovnaft a ani jeho maďarská matka MOL napokon s aktuálne podpísanou novou dohodou s Janafom spokojní nie sú.

„Spoločnosť Janaf súhlasila pre Slovnaft a MOL len s jednoročným kontraktom s pomerne vysokou cenou za prepravu ropy. Slovnaft a MOL budú platiť niekoľkonásobne vyššie poplatky v porovnaní s primeraným štandardom v EÚ,“ informuje hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Zároveň hovorí, že Slovnaft a MOL nemali inú možnosť, ako dohodu akceptovať, keďže

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Doprava

Firmy

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie