Denník N

Poslanci rozdávali: seniorom vyššie penzie, rodičom policajtov dôchodkový bonus a rodinám vyšší príspevok na dieťa

Minister práce Milan Krajniak v parlamente. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister práce Milan Krajniak v parlamente. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Starobné dôchodky sa budú mimoriadne valorizovať už od júla.
  • Aj policajti, vojaci a hasiči prispejú rodičom k dôchodku.
  • Rodičovský príspevok sa zvýši už od augusta.

Starobné dôchodky sa budú mimoriadne valorizovať už od 1. júla a nie až od januára.

Zvýšia sa o 10,6 percenta, čo je dôchodcovská inflácia nameraná za deväť mesiacov od júla minulého roku do 30. marca tohto roku. Dôchodcovia si mesačne k dôchodku prilepšia v priemere o 61 eur.

Zmena prešla v spoločnom pozmeňujúcom návrhu Erika Tomáša z Hlasu a Milana Krajniaka zo Sme rodina k novele zákona o sociálnom poistení.

„Ide o prechodné opatrenie len na tento rok. Sociálna poisťovňa bude mať priestor do 1. júla na prípravu zvýšenia penzií,“ vysvetlili autori pozmeňovacieho návrhu.

Prešiel aj Krištúfkovej pozmeňovák, ktorý zvyšuje rodičovský príspevok už od augusta. Krajniak presadil aj to, že rodičovský dôchodok dostanú aj rodičia, ktorých deti sú policajti alebo vojaci.

Za zmeny v zákone o sociálnom poistení hlasovalo 114 poslancov zo 126 prítomných, dvaja sa zdržali. Zmeny podporili poslanci OĽaNO, SaS, Sme rodina, ďalej zo Smeru, z Hlasu, Republiky, tarabovci, Tomáš Valášek z PS a ďalší. Zdržal sa Ján Oravec z SaS a Jarmila Vaňová, ktorá kandidovala za OĽaNO. Poslanci zo strany Demokrati za návrh nehlasovali.

Strany, ktoré zvýšenie dôchodkov podporili, sa hneď po schválení v tlačových správach prihlásili k tomu, že to bola ich iniciatíva. Sme rodina napísala, že vďaka schválenému pozmeňovaciemu návrhu poslanca Milana Krajniaka dostanú dôchodcovia vyššie dôchodky už tento rok.

Hlas zasa pripomenul, že parlament schválil návrh ich podpredsedu Erika Tomáša, ktorý za mimoriadnu valorizáciu dôchodkov bojoval dva roky. „Nie je žiadny dôvod, aby štát šetril na senioroch a míňal miliardy eur na rôzne nezmysly,“ povedal Erik Tomáš.

Naopak, veľmi kriticky reagujú Demokrati, ktorí hlasovali proti. „Všetci okrem poslancov za stranu Demokrati dnes v parlamente, žiaľ, zaťali sekeru odhadom 600 miliónov eur. Je to maximálne nezodpovedné, každý rád rozdáva, ale zodpovedný človek musí povedať, z čoho. Opäť raz to zaplatia ľudia zo svojich daní. Bude nám to chýbať pri obnove nemocníc, škôlok či pri stavbe ciest,“ napísal expremiér Eduard Heger.

Zdôraznil, že ho prekvapilo, že sa do kampaňovej rozdávačky zapojila aj SaS, ktorá o sebe hovorila ako o strane rozpočtovej zodpovednosti. „Nepochopiteľné… a rovnako OĽaNO Igora Matoviča, ktorý odsudzoval každý nekrytý návrh.“

Ako to bude v roku 2024

Od budúceho roka sa bude mimoriadna

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Sme rodina

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie