Denník N

Úradnícka vláda odklepla dotáciu na nový pilier domáceho priemyslu. Máme tu už štyroch výrobcov tepelných čerpadiel

Príklady realizácií vonkajších jednotiek tepelných čerpadiel. Foto - marketingové materiály zhotoviteľov
Príklady realizácií vonkajších jednotiek tepelných čerpadiel. Foto – marketingové materiály zhotoviteľov

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Prvý investičný stimul novej úradníckej vlády smeruje do výroby tepelných čerpadiel, ktoré sa stávajú novou dôležitou súčasťou slovenského priemyslu.
  • Osemmiliónovú daňovú úľavu získal na svoj oravský závod lichtenštajnský Hoval.
  • Z rovnakého odvetvia Slovensko v posledných rokoch prilákalo aj ďalšie tri investície od nemeckých firiem Vaillant, Stiebel Eltron a Winkelmann.

Nová úradnícka vláda sa na svojej prvej minulotýždňovej schôdzi venovala takmer výlučne rôznym personálnym zmenám, ktoré so sebou prináša každá výmena vládneho kabinetu. No na dnešnom zasadnutí odobrila aj svoj prvý investičný stimul, ktorý putuje do čoraz silnejšieho piliera domáceho priemyslu.

Celkovo osemmiliónovú daňovú úľavu získala na návrh ministerstva hospodárstva lichtenštajnská firma Hoval. Tá chce vybudovať závod na tepelné čerpadlá, ktoré slúžia na získavanie tepla spod zeme. Ide o mimoriadne perspektívny biznis vzhľadom na ekologizáciu energetiky, zdražovanie energií a zbavovanie sa závislosti od Ruska.

Hoval je pritom iba jedným z kvarteta západoeurópskych investorov, ktorí v posledných rokoch na Slovensku oznámili nové investície do produkcie tepelných čerpadiel. Ich celkový objem má byť zhruba 300 miliónov eur a počet zamestnancov 2 500.

Nový pilier domáceho priemyslu

Ďalšie dva závody na kompletizáciu tepelných čerpadiel stavajú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie