Denník N

Krajniak navrhol skorší termín predloženia rozpočtu, Heger to kritizuje 

Milan Krajniak a Boris Kollár. Foto – TASR
Milan Krajniak a Boris Kollár. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Milan Krajniak navrhol, aby Ódorova vláda predložila návrh rozpočtu do parlamentu už do 31. augusta.
  • Ak úradnícka vláda nezíska v parlamente dôveru, bude musieť predložiť vyrovnaný rozpočet.
  • Podľa Ódora skrátenie lehoty skomplikuje vláde situáciu. 

Exminister práce Milan Krajniak (Sme rodina) chce, aby úradnícka vláda predložila do parlamentu návrh rozpočtu už do konca augusta. Predpokladá, že Ódorova vláda nezíska v parlamente dôveru a podľa ústavného zákona o dlhovej brzde tak bude musieť predložiť vyrovnaný rozpočet.

V uznesení navrhol zmeniť termín z 15. októbra na 31. augusta s tým, že krátko pred septembrovými voľbami bude viac času na politickú debatu o reálnom, teda deficitnom rozpočte. Lebo aj v prípade, že Ódorova vláda predloží vyrovnaný rozpočet, budúca vláda si bude môcť pripraviť vlastný. Ak získa aj dôveru v parlamente, nebude pre ňu platiť pravidlo o tom, že rozpočet musí byť vyrovnaný.

Krajniak návrh vysvetľuje tým, že informačný systém na ministerstve financií nedovoľuje pripraviť dva rozpočty naraz, teda vyrovnaný aj reálny (deficitný) pre budúcu vládu, ktorá vzíde z parlamentných volieb.

Zároveň hovorí, že vláda bude mať v skutočnosti na prípravu rozpočtu viac času, lebo ho môže postaviť na júnových ekonomických prognózach. Keby naďalej platil termín 15. október, musela by vychádzať zo septembrovej prognózy a zohľadniť ju v rozpočte.

Premiér Ľudovít Ódor vraví, že skrátenie lehoty na prípravu vyrovnaného rozpočtu skomplikuje vláde situáciu. S lídrami politických strán chce hovoriť o tom, či ich k podpore takéhoto návrhu vedú vecné dôvody alebo „ide len o to, aby sa nám skomplikoval život“.

Parlament má o uznesení hlasovať vo štvrtok o 17. hodine. V hre je ešte

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ľudovít Ódor

Milan Krajniak

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie