Denník N

Sulík sa videl v neistom vodíku. Dovhun do dvoch týždňov predloží vláde plán rozvoja elektromobility

Minister hospodárstva Peter Dovhun. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister hospodárstva Peter Dovhun. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jeho vymenovanie za ministra hospodárstva bolo najväčším prekvapením pri zostavovaní novej úradníckej vlády. Peter Dovhun má za sebou dlhé roky práce pre veľké nadnárodné firmy, no pôvodne sa na tento post rátalo s Petrom Švecom. Ten je od jesene na rezorte štátnym tajomníkom. Švecovo vymenovanie skomplikoval odpor Sasky.

S Denníkom E Dovhun hovorí o tom, prečo tak narýchlo prijal nový post a aké má na ňom plány. Opisuje, prečo sa vlastne z privátnej sféry posunul k práci pre štát.

Okrem iného sa chce viac zamerať na rozvoj elektromobility, aj keď skoro všetky domáce politické strany teraz bojujú proti európskemu zákazu predaja nových benzínových a naftových áut a bývalý minister hospodárstva Richard Sulík viac podporoval rozvoj vodíka.

Tiež chce dotiahnuť pomoc pre energeticky náročné podniky a dohodu so Slovenskými elektrárňami o zlacnených dodávkach pre domácnosti aj podniky až do roku 2027.

S dodatočným zdanením firiem, ktoré zvýšili svoje zisky vďaka energetickej kríze a vojne proti Ukrajine, podľa neho táto vláda nepríde.

Vyše dvadsať rokov ste pracovali na vysokých manažérskych postoch pre firmy Microsoft, Motorola, Gratex či Tachyum. Začiatkom roku 2020 ste sa stali poradcom bývalého ministra financií Eduarda Hegera pre IT a neskôr šéfom Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy. Prečo ste vlastne prešli z privátneho do štátneho sektora?

Už aj môj skorší prechod z čela austrálskeho biznisu Gratexu do slovenskej spoločnosti Tachyum bol výsledkom toho, že chcem vo svojom živote hľadať aj iné výzvy ako len správnu manažérsku prácu. Išlo mi o to urobiť niečo viac pre svoju vlastnú krajinu. Vrátil som sa sem z Austrálie a pre Tachyum som sa rozhodol pracovať preto, lebo mal ambíciu nielen vyvinúť a predávať čip, ale chcel tu vytvoriť aj inovatívny ekosystém v oblasti umelej inteligencie, v oblasti vysokovýkonných dátových centier a v oblasti vzdelávania domácich slovenských talentov. Cez Tachyum som mal pritom možnosť rozprávať sa aj s ľuďmi z verejného a neziskového sektora a aj z univerzít. Práve to všetko ma posúvalo k práci pre verejnú správu.

Predsa len, ako a prečo ste sa presunuli z Tachyumu na ministerstvo financií?

Zásadný zlom prišiel po roku intenzívnej práce pre Tachyum, keď som mal vážne zdravotné problémy a rozhodol som sa, že zdravie je prvoradé. S Tachyumom som sa dohodol, že skončím, odovzdám prácu a budem sa venovať rodine a hlavne svojmu zdraviu. To bol dôvod, prečo som na jar roku 2020 nepracoval full time a mal som relatívne veľa voľného času. A práve vtedy prišiel telefonát od jedného môjho známeho, ktorý bol poradcom vtedajšieho ministra financií Eduarda Hegera pre oblasť IT, či mám časovú rezervu 10 či 15 hodín týždenne pracovať pre nich. Tam som mal možnosť navnímať, v akom stave je IT nielen na ministerstve, ale aj v jeho podriadených organizáciách vo finančnej správe a v SEPS. Do pozície predsedu predstavenstva tohto podniku som sa posunul ako víťaz výberového konania. S pánom Hegerom som sa osobne medzi štyrmi očami prvýkrát stretol na začiatku februára roku 2021, keď ma pozval, aby mi oznámil práve výsledok výberového konania. Vybrali ma zo 61 kandidátov.

Hovoríte, že pôvodne ste pre štát začali pracovať s tým, že to bude tak 10 či 15 hodín týždenne. No nakoniec ste sa v tej štátnej správe posunuli až na post ministra hospodárstva, ktorý bude asi ešte stresujúcejší ako práca v privátnom sektore.

Už aj práca pre SEPS nebola 8-hodinová štikačka od rána od ôsmej do štvrtej poobedia. Ale áno, tá ministerská rola má ešte oveľa väčší rozmer, čo sa týka záberu, zodpovednosti aj intenzity. Dobrá správa však je, že v lete 2019 som pravdepodobne v správnom čase zatiahol ručnú brzdu a mal som tak vtedy priestor dať svoje zdravie dokopy.

Rýchla zmena kandidáta na ministra

Je verejne známe, že s ponukou viesť ministerstvo hospodárstva vás prezidentka Čaputová a nový premiér Ódor oslovili iba deň pred zverejnením obsadenia vlády. Čo rozhodlo, že ste napokon túto ponuku tak rýchlo prijali? Bolo jasné, že okolo vašej nominácie bude rušno a spraví sa z toho politická prestrelka.

Medzi prvým telefonátom zo štvrtka poobedia o pol piatej, ktorý som dostal z kancelárie pani prezidentky s otázkou, či by som súhlasil, aby ma zaradili na nejaký širší zoznam, a medzi posledným telefonátom z piatka o desiatej ráno, ktorý som dostal od pána premiéra Ódora s otázkou „Peter, súhlasíte s tým, aby pani prezidentka vaše meno dala do finálnej zostavy členov vlády?“ prebehlo naozaj iba 17 hodín. Určite si viete predstaviť, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ľudovít Ódor

Priemysel

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie