Denník N

Hučia, špatia, zabíjajú vtáky. Čo z toho sú mýty a čo fakty o veterných elektrárňach

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na Slovensku nemáme s veternými elektrárňami takmer žiadne skúsenosti a aj napriek tomu, alebo možno práve preto, kolujú o nich rôzne mýty. Ľudia sa obávajú hluku a negatívnych vplyvov na vtáctvo či životné prostredie vo všeobecnosti.

Okrem environmentálnych zaznievajú aj estetické výčitky. Niektorým sa zdá, že turbíny sú jednoducho škaredé a kazia výhľad. K tomu sa pridáva kritika, že veterné elektrárne nie sú spoľahlivé.

Na Slovensku sa dnes točia iba dve z piatich turbín v Cerovej a na Ostrom vrchu.

Denník E sa bol pozrieť do rakúskeho veterného parku Bruck an der Leitha. Obyvatelia tamojších obcí žijú uprostred veterných turbín už 20 rokov. „V roku 2002, keď tu dochádzalo k rozvoju veternej energetiky, sme evidovali obavy miestnych, ale edukovali sme ich, všetko im vysvetlili a aj oni sami postupne zistili, že to regiónu prináša benefity,“ hovorí Otto Auer, starosta susednej obce Höflein, kde je momentálne v prevádzke 33 elektrární.

Spoločne s ním a energetikmi zo spoločnosti Energiepark sme sa pozreli na najčastejšie mýty o veternej energii. Rakúska firma chce postaviť elektrárne aj na Slovensku, čomu sme sa venovali v tomto článku.

1. Sú hlučné

V svojich začiatkoch boli veterné turbíny naozaj veľmi hlučné, čo bolo aj dôvodom, prečo sa vo veľkom nestavali. No zlepšovaním technológií sa z nich stali takmer tiché stroje. Jediným zvukom, ktorý vychádza z väčšiny moderných turbín, je takzvaný woosh, respektíve svišťanie lopatiek, ktoré narážajú do vzduchu.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie