Denník N

Sú verejné financie najhoršie v histórii?

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Akokoľvek sa pozrieme na naše verejné financie, sú vo veľmi zlom stave a nemá zmysel sa sporiť, či sú najhoršie v histórii alebo či neboli horšie v 90. rokoch. Ak chceme pre ľudí na Slovensku dôstojnú budúcnosť, potrebujeme mať výrazne väčšie ambície ako len tromfnúť Mečiara.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je ekonomický expert Progresívneho Slovenska

Bývalý štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek sa dostal do pseudopotýčky s novým ministrom financií Michalom Horváthom o stave verejných financií. Argumentuje lacnejším financovaním dlhu ako za Mečiara, lepším výhľadom nášho ratingu od agentúry Standard and Poor’s a Maastrichtskými kritériami.

Maastrichtské kritériá sú vstupné kritériá do eurozóny. Podľa nich by krajiny nemali prekročiť deficit 3 percentá a dlh 60 percent HDP. To sú minimálne štandardy, nie niečo, čím by sme sa mali chváliť. A hovoriť, že za Mečiara sme mali drahšie financovanie, je ako povedať, že sme neprerazili ďalšie dno. Je to taký zlozvyk politikov, že si vyberajú ukazovatele, ktoré im vyhovujú.

Tieto ukazovatele sú užitočné v kontexte. Treba sa však zamerať na:

  • dlhodobú udržateľnosť verejných financií ako kľúčový ukazovateľ. Významne ju ovplyvňuje aktuálny deficit. Podľa oficiálnej metodiky Európskej komisie je výhľad našich financií suverénne najhorší. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť výpočet upravila o aktuálne zmeny v dôchodkoch, vďaka ktorým sa dostávame na hranicu medzi vysokým a stredným pásmom udržateľnosti.
  • rozdiel medzi našou a nemeckou cenou za financovanie dlhu. Marcel Klimek aj iní politici uvádzajú absolútnu výšku (ktorá sa napríklad v čase neistoty mení všade) a jej porovnanie s našimi susedmi, ktorí nie sú členmi eurozóny, ako znak nášho úspechu. Keďže je spoločná mena zdrojom stability, nie je korektné porovnávať sa s Maďarskom či Poľskom. Dobrým štandardom je porovnanie s Nemeckom, ktoré je považované za najstabilnejšie z hľadiska financovania v Európe. Naša prirážka oproti Nemecku za ostatné tri roky výraznejšie narástla. No viniť za to výlučne vládu by bolo nekorektné. Časť rozdielu spôsobila vojna proti Ukrajine, čo vidno aj v pobaltských štátoch.

Akokoľvek sa na to pozrieme, naše verejné financie sú vo veľmi zlom stave a nemá zmysel sa sporiť, či neboli horšie za Mečiara alebo na začiatku 90. rokov, alebo koľko krajín je na tom ešte horšie ako my.

Ak chceme pre ľudí na Slovensku dôstojnú budúcnosť, potrebujeme mať väčšie ambície. To je jediný spôsob, ako sa vo verejných financiách prepracovať k najlepšiemu z možných svetov.

Otázka, ktorú by sme si preto mali klásť, znie: Aké zmeny potrebujeme urobiť vo verejných financiách? Dôležitý rámec pre správanie vlády od budúceho roka dávajú výdavkové limity. Určujú strop míňaniu tak, aby sme postupne ozdravili naše financie. Na to, by boli jednak dlhodobo sociálne udržateľné, ale najmä aby budúce vlády zabezpečili aj vyššiu kvalitu života všetkým, potrebujeme systémovejší prístup:

  • normálnu diskusiu o náročnom konsolidačnom balíčku;
  • uskutočniť opatrenia hneď, už za úradníckej vlády (tie, na ktoré vláda nepotrebuje parlament; ostatné pripraviť tak, aby ich nová vláda mohla spustiť čím skôr);
  • dokončiť dôchodkovú reformu a jej základné princípy stanoviť v ústavnom zákone;
  • zmodernizovať ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti;
  • systémové zmeny v zdravotníctve a sociálnej starostlivosti o starších.

Skutočné sociálne istoty sa podarí dosiahnuť len takýmito a mnohými ďalšími opatreniami.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Politici píšu

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie