Denník N

Yeme vlani prvýkrát zarobilo väčšie peniaze. Majiteľ sa háji, že nie pre prehnané zdražovanie potravín

Prvé Yeme vzniklo v susedstve klientskeho centra, ktoré patrí pod ministerstvo vnútra. Foto N - Tomáš Benedikovič
Prvé Yeme vzniklo v susedstve klientskeho centra, ktoré patrí pod ministerstvo vnútra. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Sieť luxusnejších supermarketov Yeme po ôsmich rokoch prevádzky vykázala prvý väčší zisk práve počas vlaňajšieho veľkého zdražovania potravín.
  • Podľa jej majiteľa sú však za úspechom vnútorné vylepšenia biznisu.
  • Yeme má šesť predajní v Bratislave a jednu v Nitre, o ďalších uvažuje v Trenčíne a v Trnave.

Sieť predajní Yeme, ktorá vo svojom marketingu stavia na predaji kvalitnejších potravín a pýta si za ne aj podstatne vyššie ceny ako iné supermarkety, vlani po prvýkrát zarobila väčšie peniaze.

Majiteľom siete je bývalý manažér Tesca Peter Varmuža, no za jej vznikom a financovaním stáli aj ľudia blízki bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Firma Slovenský potravinársky priemysel, ktorá zastrešuje Yeme, sa z predminuloročnej covidovej straty vo výške 630-tisíc eur posunula k vlaňajšiemu zisku skoro 530-tisíc. Doteraz bola sieť schopná ročne zarobiť iba okolo stotisíc eur. Vysoký vlaňajší zisk pritom firma vykázala aj napriek tomu, že jej tržby mierne klesli z 39 na 38 miliónov eur. Predala menej potravín, no s vyššou maržou.

Mnohí politici a ekonómovia už pritom dlhšie upozorňujú, že treba dať pozor, či jednotlivé stupne výroby a predaja potravín od farmárov až po maloobchod nezneužívajú terajšiu veľkú vlnu ich zdražovania na neprimerané zvyšovanie cien. Varmuža ale pre Denník E tvrdí, že za prvými väčšími ziskami jeho siete sú v prevažnej miere iné dôvody.

Viaceré iné maloobchodné siete potravín ale vlani až také výrazné zvýšenie ziskov ako Yeme nevykázali.

Čo hovorí Varmuža a účtovné výkazy firmy  

  • Vlaňajšia závierka firmy ukazuje, že si naozaj mohla

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie