Denník N

Graf dňa: Elektroautá zvýšia spotrebu elektriny v najbližších rokoch len minimálne

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Najviac by mala do roku 2030 spotreba elektriny stúpnuť, ak by sa modernizovali košické oceliarne.
  • Tretí a štvrtý blok jadrovej elektrárne Mochovce by mali vykryť väčšinu zvýšených požiadaviek, o zvyšok sa môžu postarať obnoviteľné zdroje.
  • Graf dňa pripravili Tomáš Grečko, Ivan Haluza a Denisa Funtíková.

Spotreba elektriny by mala na Slovensku v najbližších rokoch výrazne stúpať, no nie pre elektromobily či tepelné čerpadlá. Najväčšie nároky bude mať priemysel. Výsledná spotreba bude do veľkej miery závisieť od toho, či sa Slovensku podarí prilákať väčšiu investíciu do výroby batérií pre elektromobily.

Ak dôjde k scenáru, že oceliareň U. S. Steel vymení dve vysoké pece za elektrické, na Slovensko príde väčšia baterkáreň a naplnia sa aj odhady o odbere elektriny v automobilke Volvo a u jej dodávateľov, mali by takmer celý nárast spotreby do roku 2030 vykryť tretí a štvrtý blok jadrovej elektrárne Mochovce. Ukazuje to Graf dňa z údajov od Slovenských elektrární a medializovaných informácií, doplnený o prepočty Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP).

Spotreba elektriny však môže byť vyššia než jej výroba, v

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Budúcnosť automobilov

Ceny energií

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Klimatická kríza

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie