Denník N

Chcem hypotéku. Akú sumu môžem získať, aké príjmy mi banka uzná a čo ak potrebujem ďalšie peniaze?

Ilustrácia - T. B. s Midjourney
Ilustrácia – T. B. s Midjourney

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Traja odborníci vysvetľujú, koľko musíte zarobiť, ak chcete získať hypotéku; ktoré príjmy vám banky uznajú a z akého úveru sa dá financovať zariadenie, ak nemáte úspory.

1. Môžem dostať hypotéku, keď som zamestnanec, živnostník alebo keď manžel či manželka nepracuje? Aký príjem potrebujem na 80-tisícovú hypotéku a aký na 150-tisícovú?

2. Aké príjmy mi banka uzná (výplatu, materské, detské prídavky, čo ešte)? Zohľadní aj moje úspory, napríklad v podielovom fonde? A čo všetko mi od príjmov odráta, keď počíta výšku mojej finančnej rezervy?

3. Chcem si kúpiť dom alebo byt, prípadne aj zariadenie. Ako mám skombinovať financovanie? Mám sa snažiť všetko zaplatiť prostredníctvom hypotéky? Mám si zobrať aj spotrebný úver alebo si požičať od rodiny? Ako o tom uvažovať?

Odpovedali:

  • Slavomír Molnár, hypotekárny špecialista, Prosight Slovensko;
  • Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko;
  • Matej Dobiš, výkonný riaditeľ, Finančný kompas.

Tu sú ich odpovede:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie