Denník N

Naše verejné financie sú naozaj vo veľmi zlom stave, zhoduje sa väčšina ekonómov v paneli expertov

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po vyjadrení ministra financií Michala Horvátha, že naše verejné financie sú vo veľmi zlom stave, dokonca v historicky najhoršom, vypukla debata, či je to naozaj až také alarmujúce. Podľa bývalého štátneho tajomníka Marcela Klimeka sa minister mýli, čo dokazuje napríklad to, že v rovnaký deň nám ratingová agentúra zlepšila výhľad ratingu A+ z negatívneho na stabilný.

Väčšina ekonómov sa v Paneli expertov zhoduje, že z hľadiska dlhodobej udržateľnosti sú naše verejné financie naozaj vo veľmi zlom stave a podľa niektorých aj v historicky najhoršom. „S rýchlo starnúcou populáciou a vysokou emigráciou nie je možné udržať ani montážnu dielňu, nieto ešte dobiehať Česko či nedajbože Rakúsko. My v budúcnosti jednoducho nedokážeme vyprodukovať dosť zdrojov na udržateľné dôchodky a zdravotníctvo,“ hovorí ekonóm SAV Vladimír Baláž.

Aktuálna otázka v Paneli expertov Denníka E znela:

V akom stave sú podľa vás slovenské verejné financie? V historicky najhoršom, ako povedal minister financií Michal Horváth? Alebo je to prehnané, ako hovorí bývalý štátny tajomník Marcel Klimek, ktorý sa opiera o zlepšený výhľad ratingu Slovenska?

Doteraz odpovedali: Martin Šuster, Ivan Mikloš, Vladimír Baláž, Marcela Veselková, Radovan Ďurana, Michal Lehuta, Pavol Suďa.

Najprv stručný výber z odpovedí: 

S výhľadom do budúcna sú naše verejné financie naozaj najviac rizikové, dlh je na historicky najvyšších úrovniach a aj deficity plánované na tento rok či odhadované na najbližšie roky sú jedny z najhorších v histórii. Medzi rokmi 1996 a 2002 sme síce mali ešte vyššie deficity, ale vtedy sme mali oveľa nižší dlh a zároveň sme veľmi rýchlo rástli. Ak by sme vôbec nič nespravili s príjmami ani výdavkami, tak už po roku 2030 nám začne výrazne rásť dlh a s ním aj pravdepodobnosť defaultu krajiny. (Martin Šuster)

Čím viac a dlhšie sa budú odkladať opatrenia na konsolidáciu verejných financií, tým vážnejšie dôsledky to bude mať. Ak začneme konsolidovať až v situácii hroziacej insolventnosti, sociálne a ekonomické náklady takejto konsolidácie budú enormné, ako sme mohli vidieť napríklad v Grécku po roku 2010. (Ivan Mikloš)

Pán minister nie je politický nominant, aby pred voľbami narýchlo podplácal

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Panel expertov

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie