Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Twitter môže odísť z EÚ, má problém s našimi pravidlami proti dezinformáciám a nelegálnemu obsahu

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň, v dnešnom MediaBrífingu sa dočítate:

  • Twitter sa môže stiahnuť z Európy;
  • šéf ChatGPT pohrozil, že môžu odísť tiež;
  • veľká pokuta pre Facebook pripomína vážne problémy;
  • a ďalšie dôležité správy o médiách a internete.
Elon Musk. Foto – TASR/AP

Twitter zrejme prestane dodržiavať európske pravidlá o dezinformáciách. Firma oznámila Európskej komisii, že zvažuje vystúpenie zo skupiny vyše troch desiatok signatárov, ktorí sa rozhodli dobrovoľne dodržiavať Kódex postupov proti šíreniu dezinformácií, informoval portál Euractiv odvolávajúc sa na svoje zdroje v Bruseli.

„Odstúpenie od kódexu môže byť prvým formálnym krokom v rámci odchodu Twitteru z Európy,“ varuje Euractiv.

Viac informácií: Kódex je samoregulačným nástrojom, ktorý sa zaviazali dodržiavať digitálne platformy ako Google, Meta, TikTok či Microsoft.

  • Kódex je dobrovoľný, ale jeho dodržiavanie môže platformám zmierniť niektoré povinnosti vyplývajúce z európskeho aktu o digitálnych službách (DSA), ktorý vstupuje do účinnosti.
  • Odstúpenie Twitteru od kódexu nie je podľa niektorých prekvapením. Po tom, čo firmu kúpil Elon Musk a vyhodil zhruba dve tretiny zamestnancov, nemá kapacity zodpovedne pristupovať k moderovaniu obsahu a plniť ďalšie povinnosti, ktoré sa od nej v EÚ očakávajú.
  • Ukázalo sa to už vo februári, keď mali platformy zverejniť svoje prvé správy o tom, ako postupujú v boji proti dezinformáciám. Twitter ako jediný nesplnil záväzky a nedodal všetky dáta.

Prečo je to dôležité: Ak Muskova sieť nedokáže dodržiavať ani dobrovoľné pravidlá, je ťažké si predstaviť, že by bola schopná plniť aj oveľa prísnejšiu reguláciu DSA. Tá od platforiem vyžaduje napríklad vyššiu transparentnosť, efektívne odstraňovanie nelegálneho obsahu, ale aj zmierňovanie rizík súvisiacich s dezinformáciami či škodlivým obsahom.

Twitter je pritom zaradený do kategórie veľmi veľkých platforiem, na ktoré sa vzťahujú najprísnejšie pravidlá. Tie začnú platiť 25. augusta.

Za porušovanie DSA hrozia platformám pokuty až do výšky 6 percent ich globálnych príjmov, čo je pre stratový Twitter vážna hrozba.

Čo bude ďalej: Ďalší vývoj je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Facebook

Mediabriefing logoMediaBrífing

Umelá inteligencia

X/Twitter

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie