Denník N

Graf dňa: Mladí ľudia zbohatli v posledných rokoch viac ako staršie ročníky

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Čisté bohatstvo slovenských domácností sa v rokoch 2017 až 2021 zvýšilo skoro o 40 percent, môže za to rast cien realít.
  • Mladí ľudia zbohatli najviac, bývajú totiž v menších bytoch, ktoré sa zhodnotili významnejšie, hovorí analytička NBS.

Obdobie nízkych úrokových sadzieb v uplynulej dekáde pomohlo Slovákom zbohatnúť. Aj keď sa nadmerne zadlžovali a inflácia im aktuálne odčerpáva vytvorené finančné rezervy, väčšie majetky získali vďaka rastu cien nehnuteľností.

Mladí Slováci zbohatli v posledných rokoch v porovnaní so staršími ročníkmi najvýraznejšie, ukazuje Graf dňa z údajov európskeho prieskumu o financiách a spotrebe domácností, ktorý spracovali analytici Národnej banky Slovenska (NBS). Čisté bohatstvo slovenských domácností vo veku do 34 rokov sa od roku 2017 do roku 2021 zvýšilo viac ako dvojnásobne na sumu presahujúcu 70-tisíc eur.

Najbohatšia je však skupina ľudí na konci produktívneho veku – od 55 do 64 rokov. Majú majetok v priemere takmer 129-tisíc eur.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Investovanie a úvery

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie