Denník N

Sestre SkyTollu druhýkrát stopli novú mýtnu zákazku

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Diaľničiari musia tretíkrát vyhodnotiť súťaž o základnú časť nového mýtneho systému.
  • Prikázal im to Úrad pre verejné obstarávanie.
  • K víťazstvu má najbližšie sesterská firma SkyTollu, ktorý medzitým ďalej prevádzkuje mýto na Slovensku, aj keď mu už vypršala pôvodná zmluva.

Dodávka nového mýtneho systému sa opäť odkladá. Národná diaľničná spoločnosť naň stále nemôže podpísať zmluvu, hoci si už vybrala víťaznú firmu.

Český CzechToll už označila za víťaza dvakrát, ale tender bude musieť vyhodnotiť ešte raz.

Prikázal jej to Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorému sa stále nepozdáva, akým spôsobom si overila víťaznú cenu. Tá je totiž v hodnote 13,8 milióna eur bez DPH o takmer 30 miliónov nižšia než pôvodné odhady diaľničiarov (41,8 milióna eur bez DPH).

Tender sa tak ťahá už takmer dva a pol roka.

Čo sa dialo doteraz:

Pred rokom označili diaľničiari CzechToll za víťaza mýtneho tendra prvýkrát. ÚVO im prikázal zrušiť výsledok a ešte raz preveriť víťaznú cenu.

Úrad vtedy reagoval na námietku iného súťažiaceho. Tým bola ružinovská firma Data System Soft 2, ktorá sa s cenou 38 miliónov eur umiestnila na treťom mieste. Druhá bola ponuka od konzorcia pod vedením českej firmy Optokon (ďalší členovia: Vendeka Information Technologies Trade z Filipín a Vendeka Bilgi Teknolojileri Ticaret Anonim Sirketi z Turecka) s cenou 15,8 milióna eur.

ÚVO v tom čase skonštatoval, že diaľničiari sa iba čisto formálne zaoberali tým, či ponuka víťazného CzechTollu nie je mimoriadne nízka.

„Je minimálne prekvapujúce“, že NDS požadovala „len deklaratórne potvrdenie, že v cenách sú obsiahnuté všetky náklady pri dodržaní požadovanej kvality, technických parametrov, lehôt a iných požiadaviek viažucich sa na plnenie predmetu zákazky, čo len podčiarkuje formálnosť uplatnenej žiadosti o vysvetlenie“, napísal úrad v rozhodnutí.

Potom diaľničiari vyhodnotili ponuky opäť a za víťaza opäť označili CzechToll. To sa stalo v januári.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Doprava

Mýto

Ekonomika

Teraz najčítanejšie