Denník N

Vyššie úrokové sadzby stvorili nového strašiaka – komerčné nehnuteľnosti. Riziko pocítia banky aj realitné fondy 

Ilustračné foto N - Tomáš Hrivňák
Ilustračné foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Rastúce úrokové sadzby vytvorili vo finančnom sektore nové systémové riziká, najväčšie pramení v komerčných nehnuteľnostiach.
  • Vlastníci komerčných nehnuteľností nemusia vedieť preniesť vyššie náklady do nájomného v kanceláriách či nákupných centrách, nakupovanie sa zmenilo a pracujeme stále aj z domu.
  • Riziko sa týka nielen bánk, ale aj investorov do realitných fondov, ktoré komerčné nehnuteľnosti financujú.

Administratívne budovy či nákupné centrá sú po zvýšení úrokových sadzieb novým rizikom pre finančnú stabilitu na Slovensku, hovorí Národná banka Slovenska (NBS) v najnovšej správe o finančnej stabilite. Rizikom sú nielen pre banky, ktoré ich financujú, ale aj pre realitné podielové fondy, ktoré obľubujú slovenskí investori.

Úroky, ktoré musia majitelia komerčných nehnuteľností za pôžičky platiť, majú výrazne väčší podiel na ich tržbách, než je bežné v iných sektoroch. Problém je, že pre majiteľov môže byť ťažké preniesť vyššie úroky do nájomného, a to najmä pri kanceláriách a nákupných centrách. Čelia totiž ochladeniu na trhu nehnuteľností. Pandémia priniesla viac práce z domu a uprednostnenie online nákupov. V dôsledku toho je obsadenosť kancelárií a nákupných centier menšia, zatiaľ čo logistické sklady sú potrebnejšie.

„To môže vytvárať tlak na finančnú situáciu firiem pôsobiacich v odvetví komerčných nehnuteľností a znížiť trhovú hodnotu samotných komerčných nehnuteľností,“ hovorí centrálna banka.

„Preto v súčasnosti na mnohých zahraničných trhoch vidíme pokles cien

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie