Denník N

Domácnosti sú ešte stále finančne odolné, ďalej ich naštartuje očakávaný rast príjmov, tvrdí NBS

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Pre infláciu a vyššie úrokové sadzby sú ľudia chudobnejší, svoje dlhy by však mali byť schopní splácať, pomôže im aj očakávaný rast príjmov, hovorí Národná banka Slovenska.
  • Ceny nehnuteľností môžu pri oslabenom hypotekárnom trhu ďalej klesať, ale prudký prepad na realitnom trhu by nastať nemal.
  • Slovenské banky sú aj v čase vyšších úrokových sadzieb stabilné a zvyšujú marže.

Slovenské banky sú stabilné a schopné zvládnuť prípadné straty v budúcnosti. V dobrej kondícii sú aj slovenské domácnosti a podniky, hoci sa ich situácia v dôsledku vysokej inflácie a rastu úrokových sadzieb zhoršila. „Dokážeme splácať úvery, aj keď budeme chudobnejší,“ povedal šéf odboru finančnej stability v Národnej banke Slovenska (NBS) Marek Ličák pri hodnotení finančnej stability na Slovensku.

Dlžníkom zatiaľ pomáha rast ekonomiky a stabilný trh práce. Do ťažkostí sa môžu dostať najmä príliš zadlžené subjekty – podniky, domácnosti alebo aj štáty. Dôvod je ten, že pri rastúcich úrokových sadzbách výrazne rastú aj náklady na obsluhu dlhu. Najväčšie riziko vzniklo v sektore komerčných nehnuteľností, pre ktorý je preniesť vyššie úroky do cien prenájmov najťažšie.

Úverovanie sa spomalilo

Vyššie úroky vo svete spôsobili viacerým bankám existenčné problémy, na Slovensku sa však prísnejšia menová politika prejavuje najmä na tom, že banky menej požičiavajú. Prepad nových úverov o tretinu zaznamenali banky pri hypotékach, ktoré zdraželi na úroveň spred desiatich rokov. Úverovanie podnikov už stagnuje.

Podľa NBS je najmä spomalenie hypoték pre finančnú stabilitu v krajine nakoniec pozitívna správa. Hoci to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie