Denník N

Hirmanove žaloby na Sulíkov Dubaj sa týkajú firmy, ktorej majiteľ podniká s Borisom Kollárom

Foto - TASR
Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ministerstvo hospodárstva podalo na Okresný súd v Banskej Bystrici dve žaloby a návrhy na vydanie platobných rozkazov v súvislosti s Expo Dubaj 2020.

Rezort tvrdí, že firma Hrasa, s. r. o., ktorá mala na svetovej výstave v Dubaji v slovenskom pavilóne reštauráciu, štátu nezaplatila nájomné za priestory ani ďalšie poplatky súvisiace s prevádzkou. Ide o sumu asi 325-tisíc eur.

Ide však o prvé žaloby z viacerých, ktorých podanie rezort avizoval. Bývalý minister hospodárstva Karel Hirman pred pár týždňami zvolal tlačovú konferenciu, kde informoval, že jeho predchodca Richard Sulík premenil Expo v Dubaji na rodinné a kamarátske výlety. „Aktuálne, nevysporiadané, zatiaľ nám známe finančné záväzky súvisiace s Expo Dubaj už presahujú jeden milión eur,“ vyhlásil Hirman, „Podávame preto prvé súdne žaloby, lebo, bohužiaľ, už iné možnosti nemáme.“

Na prípade je zaujímavá aj firma, ktorú štát žaluje. Stojí za ňou podnikateľ Karol Szász, ktorý má biznisové väzby aj na súčasného predsedu Národnej rady Borisa Kollára. Szász za Sulíka získal prestížnu zákazku aj napriek státisícovým dlhom na sociálnom i zdravotnom poistení.

Koľko a za čo dlžia

Firma Hrasa uzatvorila koncom decembra 2021 s ministerstvom hospodárstva zmluvu, na základe ktorej si prenajala priestory na prvom poschodí slovenského stánku v Dubaji s celkovou výmerou reštauračnej časti 157 metrov štvorcových a rozlohou kuchyne 116 metrov štvorcových.

Otvorila si tam Warhol’s Bistro & Cocktail Bar inšpirovaný americkým maliarom a filmárom Andym Warholom, ktorého rodičia boli Slováci. Bistro lákalo návštevníkov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Gastro a jedlo

Richard Sulík

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie