Denník N

Prečo je Nvidia zrazu jednou z najhodnotnejších firiem na svete

Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Nvidia Jensen Huang. Foto - TASR/AP
Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Nvidia Jensen Huang. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

O spoločnosti Nvidia ste možno ešte nepočuli, no vďaka rozmachu umelej inteligencie teraz patrí k najhodnotnejším firmám v histórii.

Spoločnosť už roky vyrába počítačové čipy, vďaka ktorým si môžete spustiť aj graficky náročné videohry. Pred niekoľkými rokmi však výskumníci umelej inteligencie začali používať tie isté čipy na spúšťanie nových výkonných algoritmov, ktoré spôsobili prelom v tejto oblasti.

Uplynulý týždeň Nvidia zverejnila zisky a vysvetlila neuveriteľný nárast dopytu, ktorý zaznamenala, keď sa svet začal predháňať vo vytváraní nových verzií umelej inteligencie – viedlo to k zrejme najväčšiemu nárastu hodnoty firmy za jeden deň v histórii.

24-percentný nárast ceny akcií firmy znamená, že Nvidia má teraz hodnotu v prepočte 876,7 miliardy eur. To je viac, než majú napríklad Tesla a Facebook, ktorých hodnoty sú 545,8 miliardy eur a 604,5 miliardy eur.

Nvidia sa svojou hodnotou drží v závese za veľkými technologickými spoločnosťami Apple, Google a Microsoft, internetovým obchodom Amazon a firmou Saudi Aramco – štátnym ropným gigantom Saudskej Arábie. To sú jediné spoločnosti, ktoré majú v súčasnosti vyššiu finančnú hodnotu.

Jediná firma, ktorá vyrába vhodné čipy

Nvidia vznikla v roku 1993 ako duchovné dieťa troch inžinierov, ktorí predpokladali, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Umelá inteligencia

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie