Denník N

Výrok o najhoršom stave verejných financií v histórii bol nekompetentný, hovorí Klimek (+ podcast)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bývalý štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek nesúhlasí s vyjadrením nového šéfa rezortu Michala Horvátha o historicky najhorších verejných financiách. Podľa neho vývoj na finančných trhoch ukazuje, že výrok o najhorších verejných financiách je „neobhájiteľný a nekompetentný“. Dlhodobú udržateľnosť považuje síce za dôležitý ukazovateľ, ale podľa neho ho trhy ignorujú.

Klimek kritizuje úradnícku vládu aj za to, že za prvé dva týždne vlády boli schválené vysoké výdavky, hovorí o najhoršom štarte akejkoľvek vlády. „Buď sme fiškálni jastrabi a ozdravujeme verejné financie, alebo sme fiškálne holubice a rozdávame.“

Krajniakov návrh skrátiť termín na predloženie vyrovnaného rozpočtu z 15. októbra na 31. augusta považuje za dobrý nápad. Hovorí, že nie je v silách štátnych úradníkov robiť paralelne v rovnakej kvalite dva rozpočty.

Nie ste už na ministerstve financií. Zostávate v politike?

Zostávam vo verejnom priestore, ak o to bude záujem.

Budete na kandidátke OĽaNO za stranu NOVA?

Pravdepodobne nebudem kandidovať v týchto voľbách. Nekandidoval som ani vo voľbách 2020. Myslím si, že expertná úloha mi sedí viac.

Prekvapilo vás, že vás Ódorova vláda odvolala? Aj vašou hlavnou agendou bol rozpočet, nový minister si však zobral za najbližších spolupracovníkov kolegov z Národnej banky.

Nie, vôbec, bolo to po dohode. Tak ako ja som chcel odísť, tak aj pán minister mal svoj tím. Je to úplne v poriadku, je to tak, ako to má byť.

V posledných dňoch sa debatuje o tom, v akom stave máme verejné financie. Minister financií Michal Horváth pre Denník N povedal, že sú vo veľmi zlom stave, dokonca že sú najhoršie v histórii. Vy s jeho slovami nesúhlasíte aj preto, že ratingová agentúra S&P zlepšila v rovnakom čase výhľad nášho ratingu. Minister však hovoril, že problém je ich dlhodobá udržateľnosť. Nemá pravdu?

Veci treba niekedy nazývať pravými menami. Za mňa platí, že absurdný výrok o najhoršom stave verejných financií v histórii bol nekompetentný, dátovo neobhájiteľný, nezodpovedný a na konci aj poškodzujúci Slovenskú republiku. To bol dôvod, prečo som

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie