Denník N

Graf dňa: Finančné trhy sa boja ďalšieho populizmu tureckého prezidenta

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Turecká líra sa po víťazstve súčasného prezidenta Erdogana vo víkendových voľbách prepadla na nové minimum voči doláru.
  • Prezident chce pokračovať v politike nízkych úrokových sadzieb napriek 40-percentnej inflácii. 

Víťazstvo Recepa Tayyipa Erdogana v tureckých prezidentských voľbách bolo zlou správou nielen pre ľudskoprávnych aktivistov, ale aj pre investorov. Ďalší pokles hodnoty tureckej líry naznačuje, že očakávajú pokračovanie alternatívnej hospodárskej politiky, ktorá krajine priniesla infláciu v desiatkach percent.

Turecká líra sa po Erdoganovom víťazstve prepadla na nové historické minimum voči doláru, ukazuje Graf dňa. Od decembra 2021 prišla turecká mena o tretinu hodnoty a od roku 2003, keď sa Erdogan stal premiérom, dokonca o 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Erdoganovo Turecko

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie