Denník N

Novšie bývanie v prvom štvrťroku zlacnelo viac, staršie byty a domy si vyššie ceny podržali lepšie 

Ilustračná fotografia. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračná fotografia. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ceny bývania klesli za prvé tri mesiace roka v piatich z ôsmich krajov na Slovensku, v priemere za celú krajinu sa však od decembra nezmenili.
  • Zlacneli skôr novšie byty, staršie si vo viacerých regiónoch ceny ešte udržali alebo dokonca mierne zdraželi.

Na prvý pohľad sa žiadny významnejší prepad hodnoty nehnuteľností na Slovensku nekoná. Ich ceny sa v priemere v prvom kvartáli nezmenili aj napriek tomu, že ľudia majú po zvýšení úrokových sadzieb zásadne sťažený prístup k hypotékam a odrádzať ich môže aj zväčšujúci sa rozdiel medzi splátkami úveru a nájomným bývaním.

Vývoj v regiónoch však ukazuje, že tlak na pokles cien predsa len nie je zanedbateľný. Ceny nehnuteľností klesli podľa stredajších údajov štatistického úradu v prvom kvartáli v piatich z ôsmich krajov na Slovensku. Ceny si skôr držali novšie byty, za ktoré Štatistický úrad SR považuje byty do troch rokov od kolaudácie. Najviac – až o 12 percent – zlacneli za tri mesiace staršie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie