Denník N

Graf dňa: Elektrárne utrpeli jednu z najväčších strát za poslednú dekádu slovenského kapitalizmu

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Slovenské elektrárne vlani skončili s 217-miliónovou stratou, najväčšou v histórii podniku.
  • Je to preto, že v svojich elektrárňach nevyrobili dostatok elektriny, museli ju následne draho dokupovať na trhu.

Rok 2022 bol rokom rekordných cien elektriny, paradoxne však jej najväčší výrobca v krajine, Slovenské elektrárne, skončil v mínuse. Je to nielen prvá strata podniku po desiatich rokoch, ale aj jedna z najväčších na Slovensku za posledné roky.

Slovenské elektrárne vlani skončili so stratou 217 miliónov eur, viac za posledných 10 rokov podľa údajov spoločnosti Finstat prerobil len košický U. S. Steel v roku 2013, ktorý doplatil na výrazné pokrízové zníženie cien ocele, ukazuje Graf dňa.

Z oblasti energetiky je v zozname najstratovejších firiem aj ZSE Elektrárne, spoločnosť zo skupiny ZSE, ktorá vlastní paroplynovú elektráreň Malženice. Za jej rekordnú stratu v roku 2014 môžu nízke ceny elektriny na veľkoobchodnom trhu, ktoré spôsobili, že elektrárne spaľujúce plyn vyrábali stratu. Rebríček neobsahuje akciovku Debitum, keďže

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie