Denník N

Ako Smer nevie riadiť zdravotníctvo: príbeh ministra a šéfov poisťovne a nemocnice

Premiér Robert Fico sa ministra zdravotníctva zastáva. Foto N - Tomáš Benedikovič
Premiér Robert Fico sa ministra zdravotníctva zastáva. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér hovorí, že na Smer nie je nič, len CT-čko a teta Anka a to je podľa neho dosť málo. Traja najsilnejší ľudia v zdravotníctve by pritom mohli byť hneď odvolaní.

Keď sa premiéra Roberta Fica v nedeľu v TA3 pýtali na problémy v zdravotníctve, povedal, že sa vyhýba nemocniciam ako čert krížu. „Nemáte na nás nič iné, len cétečko a tetu Anku. A to je dosť málo,“ reagoval zasa v rozhovore pre Hospodárske noviny, ktoré s ním chceli hovoriť o korupcii v zdravotníctve.

Na otázky o zdravotníctve neodpovedá, alebo tvrdí, že za jeho súčasný stav nezodpovedá. Smer pritom riadi zdravotníctvo osem z posledných desiatich rokov a najsilnejší štátni nominanti v zdravotníctve sú ľudia dosadení Smerom. A všetci traja – minister, riaditeľ štátnej poisťovne aj riaditeľ najväčšej štátnej nemocnice – v súčasnosti čelia viacerým obvineniam, za ktoré by ich mohol dať premiér odvolať.

Riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave Miroslav Bdžoch. Foto - Tasr
Riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave Miroslav Bdžoch. Foto – TASR

Riaditeľ nemocnice, z ktorej pre zimu museli evakuovať pacientov

Miroslav Bdžoch je riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave, odkedy sa ministerkou zdravotníctva stala Zuzana Zvolenská (Smer). Štyri roky riadi najväčšiu nemocnicu na Slovensku s najväčším rozpočtom, ktorá robí najväčšie dlhy. Vysvetľuje to aj tým, že sa stará o najkomplikovanejšie prípady.

Minulý týždeň v jednej z budov v nemocnici v Petržalke pre zlyhanie kúrenia stopli operácie a z 250 ľudí, ktorí tam ležali, 190 presunuli do iných budov nemocnice. Šesťdesiatim pacientom, ktorí v nemocnici museli ostať, ohrievali miestnosti elektrickými ohrievačmi.
Kúrenie tam nezlyhalo prvý raz. Už pred tromi mesiacmi sa pokazil kotol, vtedy šlo o kratší výpadok a presúvali len niekoľko pacientov. Teraz nefungovala stanica, ktorá vyhrieva budovu.

Stav, keď nemocnica preváža pacientov, je veľmi zriedkavý, na Antolskej sa to stalo pre poruchu prvýkrát. Čo na to povedal premiér?

„Pokiaľ viem, tak vybuchla kotolňa a tá kotolňa sa dnes opravuje. Ak dovolíte, nemôžem niesť zodpovednosť za kotolňu nemocnice.“
Riaditeľa nemocnice sa zastáva aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré rozhoduje, kto bude vo veľkých nemocniciach šéfovať. „Situácia, ktorá nastala v nemocnici v Petržalke, nás, samozrejme, neteší,“ odpovedá ministerstvo a dodáva, že sa predsa nedá predpokladať, kedy nastane porucha na kúrení. Na otázku, či riaditeľa Bdžocha odvolajú, neodpovedali.

Bývalý a súčasný šéf poisťovne. Zľava súčasný šéf poisťovne Miroslav Vaďura a vedľa neho Marcel Forai, ktorú odstúpil pre zmluvy s tetou. Foto - Tasr

Bývalý a súčasný šéf poisťovne. Zľava súčasný šéf poisťovne Miroslav Vaďura a vedľa neho Marcel Forai, ktorý odstúpil pre zmluvy s tetou. Foto – TASR

Aj nový šéf štátnej poisťovne má za sebou predražené nákupy

Miroslav Vaďura na poste riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne nahradil Marcela Foraia, ktorého Smer stiahol pre zmluvy so svojou 70-ročnou  tetou Annou Sučkovou.

Minister zdravotníctva Vaďuru do funkcie menoval, hoci ten za Foraia sedel v predstavenstve poisťovne, mal na starosti financie a mal tak prístup ku všetkým dôležitým informáciám.

Aj Vaďura je kamarát bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý musel odstúpiť pre kauzu CT.

„Keď máte priateľov, tak sa jednoducho môžete stretnúť,“ komentoval svoj vzťah s Vaďurom Pavol Paška v reportáži televízie Markíza. Tá oboch nakrútila krátko pred Vianocami na spoločnej večeri v centre Bratislavy.

Tak ako odvolaný Forai, má rodinného príslušníka v zdravotníckom biznise aj Vaďura. Denník Sme upozornil, že jeho švagor Zbyhněv Stebel tiež podniká v zdravotníctve a tiež je závislý od zmlúv Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Tá tvrdí, že Vaďurov švagor má rovnaké podmienky ako jemu podobní podnikatelia. Stebel je menšinovým spoluvlastníkom vo firme, ktorá vlastní nemocnicu.

Nástup Vaďuru do funkcie bol kontroverzný od začiatku. Ako riaditeľ bratislavskej nemocnice mal v roku 2009 za prvej Ficovej vlády nakúpiť prístroj cerebrálny oxymeter za trikrát vyššiu cenu ako podobný prístroj, ktorý kúpila o štyri roky nato Fakultná nemocnica v Brne, informoval denník Sme.

Najväčšia poisťovňa však hovorí, že takéto porovnanie je nekorektné a zavádzajúce. Dôvodom inej ceny je podľa nich špecializovaný zdravotnícky materiál. Na cenu môže totiž vplývať aj to, za koľko tento materiál vedia nakúpiť. „Ak vie dodávateľ dodať materiál na predmetný prístroj, tak väčšinou dochádza k aplikácii základného marketingového ťahu, teda prístroj sa predá pod cenu a náklady sa presúvajú na materiál,“ tvrdí poisťovňa.

Nemocnica pod Vaďurovým vedením kupovala aj predražený CT prístroj. V roku 2009 vysúťažil a schválil nákup rovnakého prístroja s cenou o 40 percent vyššou ako v Ostrave, upozornila Transparency International. Nemocnica obmedzila súťaž, lebo žiadala, aby sa chladilo vodou. „Chladenie vzduchom by si zrejme žiadalo ďalšie investície vo forme stavebných prác, nemocnica však ďalším dodávateľom ani nedala šancu dať ponuku vrátane stavebných úprav a súťažiť na cene,“ tvrdí Transparency.

O pol roka po uzavretí pôvodnej zmluvy však nemocnica podpísala novú zmluvu, na výkonnejší prístroj. Čo nemocnicu a dodávateľa viedlo k novej dohode, Vaďura nevysvetlil.

Vaďurovi vyčítajú navyše predaj heliportu aj s takmer siedmimi hektármi nemocničného parku. O predaji pred piatimi rokmi informoval týždenník Plus 7 dní. Išlo o pozemky na bratislavských Kramároch.

Týždenník vtedy napísal, že za predaj pozemkov dostal štát 5,7 milióna eur. Ak by sa podľa ich informácií predávali za trhovú cenu, mali by hodnotu 30 až 39 miliónov eur. Štát tak mal prísť o zhruba 25 až 33 miliónov eur.

Ako napísal Nový čas ešte v roku 2010, znalecký posudok ocenil výmeru 67 393 štvorcových metrov na 84 eur za štvorcový meter, podobné pozemky na Kramároch sa pritom podľa týždenníka Plus 7 dní vtedy predávali od 470 do 590 eur za meter, teda šesťnásobne drahšie.

Vaďura sa vtedy bránil, že cenu určil znalec a pozemky, ktoré podľa neho boli prebytočný majetok, žiadne štátne organizácie nechceli.

Dnešný šéf poisťovne nakoniec od predaja odstúpil, nový minister Ivan Uhliarik (KDH) ho aj tak za ne odvolal.

Aj napriek tomu však terajšie ministerstvo Vaďuru bráni. „Osoba riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne je od začiatku zneužitá na predvolebnú kampaň. Isté denníky a politici, napriek tomu, že majú stanoviská, stále klamú a vedú túto nekalú kampaň,“ napísalo.

Bráni sa tým, že pozemky nakoniec nevýhodne nepredal a kúpil aj iné CT. „Rovnako aj akože nová téma v súvislosti s oxymetrom, kde porovnávajú neporovnateľné – prístroj z roku 2009 s prístrojom z roku 2014,“ dodalo.

 Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister zdravotníctva, ktorý nič nerieši

Viliam Čislák je zrejme najkritizovanejším ministrom vo vláde – výčitky k jeho práci mal prezident Andrej Kiska, ešte vlani v júni si ho zavolal na stretnutie a potom mu vyčítal, že nepripravuje reformy a riešenia zlého stavu zdravotníctva. „Po svojom rozhovore s ministrom musím, žiaľ, skonštatovať, že som nepočul žiadne – opakujem: absolútne žiadne — jasné informácie o opatreniach, ktoré by minister už prijal, aby sa zastavilo neefektívne a netransparentné nakladanie s peniazmi v zdravotníctve. A termín, kedy také opatrenia prijme, som nepočul,“ povedal vtedy prezident.

Čisláka v minulosti kritizoval aj premiér Robert Fico. Ten ho vyzval, aby pracoval efektívnejšie a bezodkladne začal riešiť všetky kontroverzné témy v rezorte. Dnes ho už obhajuje. „Komunikuje, hľadá riešenia,“ povedal cez víkend v TA3 s tým, že ak to nezvládne, bude potrestaný.

Prezident ho však kritizuje aj naďalej, aj keď nie už tak priamo. V novoročnom príhovore povedal: „Zrejme u nás neexistuje taká oblasť, kde je toľko svojvôle, chaosu v systéme, neprehľadných záujmov, klientelizmu a neporiadku ako v našom systéme zdravotníctva. A budem stále upozorňovať, že štát a jeho inštitúcie sa nemajú na čo vyhovárať. Štát voči vlastným občanom v tejto oblasti dlhodobo a zahanbujúco zlyháva.“

Najnovšie problémy spôsobujú ministrovi zdravotné sestry, ktorým sa nepáči nový zákon o ich platoch. Chcú vyššie platy a aj to, aby sa zvyšovali podľa odpracovaných rokov. Podali preto hromadné výpovede. Je však otázne, či dokážu vymôcť, čo chcú, keďže z vyše tisíc sestier, ktoré podali hromadné výpovede, už ostáva podľa Slovenskej komory sestier len zhruba 900, ktoré ich nestiahli. Ministerstvo uvádza, že ich je menej ako 800.

Premiér na otázku, či by nemal Čislák za poruchu v nemocnici vyvodiť politickú zodpovednosť, neodpovedal. Nepovedal ani to, či ho neodvolá.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie