Denník N

Je to smutné, ale prepadnutie eurofondov je na stole, hovorí minister Balík

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Minister pre investície a regionálny rozvoj Peter Balík pripustil, že nám tento rok nejaké eurofondy prepadnú. „Chcel by som pripraviť verejnosť na to, že je to možné,“ hovorí. Počas predošlého programového obdobia prepadlo Slovensku pol miliardy eur.

Momentálne máme nevyčerpané 4,3 miliardy eur. Viac ako tretina z toho sú zdroje na vyrovnanie sa s utečeneckou krízou z Ukrajiny a na kompenzácie za energetickú krízu. Dostávame sa tak na približne 2,5 až 3 miliardy eur, ktoré potrebujeme vyčerpať na štandardné projekty.

Vláda od budúceho týždňa začne prijímať konkrétne opatrenia, aby sa čerpania eurofondov zrýchlilo. Priestor je ešte aj na to, aby sa časť prostriedkov z operačných programov, ktoré sú v najkritickejšom stave, presunuli na energokrízu.

Z Programu Slovensko, čo sú nové eurofondy, nebola zatiaľ vypísaná žiadna výzva. Minister vraví, že v najbližších dňoch by sa mali vyhlásiť prvé výzvy z Fondu na spravodlivú transformáciu.

Balík ešte pred tým, ako v roku 2020 prišiel na ministerstvo, pracoval v Európskej investičnej banke v Poľsku. Po troch rokoch sa rozhodol odísť, na ministerstve pre investície videl väčšiu príležitosť meniť veci.

V rozhovore vraví, že život v Poľsku bol preňho jedným z najväčších pozitívnych prekvapení v živote. Obdivoval nové cesty vybudované z eurofondov, rýchlovlaky, vraví, že aj nastavenie úradníkov je tam iné ako u nás. „Zatiaľ čo tam sa sústredia na výsledok, u nás na procesy, aby bolo všetko do poslednej čiarky vo výzvach a vyhodnoteniach správne.“

Kto vás oslovil ako prvý s ponukou na ministra úradníckej vlády, terajší premiér Ľudovít Ódor alebo vicepremiérka Lívia Vašáková, ktorá v minulosti riešila aj eurofondy?

Poviem to tak, oslovili ma z dvoch strán, aj z kancelárie pani prezidentky, aj z novovznikajúcej úradníckej vlády. Ale kto bol prvý, nie je podstatné.

Kto je väčší šéf pre eurofondy, vy či vicepremiérka Vašáková?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ľudovít Ódor

Peter Balík

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie