Denník N

Či vyrastie ďalšia spaľovňa kúsok od vás, závisí aj od toho, ako dopadne tá pri Šali

Centrum Šale. Nová spaľovňa by mala byť vzdušnou čiarou šesť kilometrov odtiaľto. Foto N - Tomáš Grečko
Centrum Šale. Nová spaľovňa by mala byť vzdušnou čiarou šesť kilometrov odtiaľto. Foto N – Tomáš Grečko

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • V súčasnosti sú v prevádzke len dve komunálne spaľovne – v Bratislave a v Košiciach.
  • Investičná skupina Wood & Company, ktorá už ovláda košickú spaľovňu, chce cez firmu Ewia postaviť ďalšiu pri Šali a potom ešte štyri pri Trnave, Prešove a v oblasti hornej Nitry.
  • Projekt v okrese Šaľa je najďalej, čaká na dôležité stanovisko ministra životného prostredia. 

Ministerstvo životného prostredia rozhoduje, či povolí výstavbu prvej novej spaľovne komunálneho odpadu za posledných tridsať rokov. Časť miestnych obyvateľov robí všetko pre to, aby 120-miliónový projekt, v pozadí ktorého je silná česko-slovenská investičná skupina, zostal iba na papieri.

„Som presvedčený, že je to zlý projekt nielen pre Šaľu, ale aj pre celé Slovensko,“ hovorí obyvateľ Šale a aktivista Ivan Vlk. „Ak raz toto prejde, tak to bude návod, podľa ktorého sa budú spaľovne kopírovať a stavať všade.“

Spaľovňa v obci Močenok pri Šali, ktorú chce postaviť firma Ewia, už získala začiatkom roka dôležité kladné stanovisko od ministerstva životného prostredia. Proti prvostupňovému rozhodnutiu však prišli desiatky odvolaní.

Vizualizácia šalianskej spaľovne odpadov. Vizualizácia – Ewia

Ak ministerstvo pôvodný verdikt potvrdí, poprelo by tým vlastnú stratégiu o nakladaní s odpadom do roku 2025, v ktorej píše, že prednosť pred budovaním nových komunálnych spaľovní dostanú existujúce priemyselné spaľovne. Najviac ich využívajú cementárne.

Projekt spaľovne pri Šali má pritom podľa environmentálnych združení aj niektorých expertov sporné ekologické prínosy a otázniky vzbudzujú aj sťažnosti aktivistov, ktorí hovoria o zastrašovaní zo strany developera.

Generálny riaditeľ spoločnosti Ewia Marián Christenko napríklad hrozí 20-miliónovou pokutou ľuďom, ktorí si natáčali jeho vystúpenie k spaľovni na zasadnutí obecného zastupiteľstva v Močenku. Firma sa bráni, že ide o „súkromnú iniciatívu“ jej riaditeľa.

Čo chce Ewia postaviť a prečo sa to oficiálne nevolá spaľovňa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Odpad

Priemysel

Príroda

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie