Denník N

Graf dňa: Inflácia v eurozóne prudko klesla, ale ECB to od ďalšieho zvýšenia úrokov neodradí

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Rast spotrebiteľských cien v eurozóne sa prudko spomalil, môžu za to najmä nižšie ceny energií.
  • Šéfke ECB Christine Largardovej stále chýbajú jasné dôkazy, že inflácia je pod kontrolou.

Inflácia v eurozóne v máji prudko klesla, spôsobil to najmä ďalší prepad cien energií. Na odhodlaní Európskej centrálnej banky opäť v júni zvýšiť úrokové sadzby to však nič nemení.

Medziročný rast spotrebiteľských cien v menovej únii sa po predošlom miernom zrýchlení v máji výrazne spomalil na 6,1 percenta zo 7 percent v predošlom mesiaci, ukazuje Graf dňa zo štvrtkových údajov Eurostatu. Takzvaná jadrová inflácia, ktorá je očistená o zmeny cien premenlivých položiek, ako sú potraviny a energie, a preto lepšie vyjadruje skutočné inflačné tlaky, klesla na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Inflácia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie