Denník N

Dnes si už môžete vyberať, predávajúci nemajú lepšiu vyjednávaciu pozíciu, hovorí šéf realitky Čapo (+ podcast)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Boli sme v situácii, keď sa predávalo všetko, a bolo jedno, ako nehnuteľnosť vyzerala, a takmer úplne jedno, koľko stála. Teraz to už musí dávať zmysel, už je z čoho si vyberať, hovorí šéf realitnej kancelárie Riešime bývanie Martin Čapo.

Ceny nehnuteľností podľa neho zrejme nebudú rásť dlhšie obdobie. „Poklesy cien, ktoré vidíme aj v štatistikách, to je len korekcia nezdravého rastu, ktorý sme mali predtým,“ hovorí.

V rozhovore ďalej vraví:

  • či je záujem o investičné byty a či sa oplatia;
  • prečo si myslí, že ponuka prenájmov mierne porastie;
  • aký je záujem o rekreačné nehnuteľnosti a či aj ich ceny klesajú.

Nové bývanie vo väčšine krajov v prvých mesiacoch roka zlacnelo, staršie nehnuteľnosti si ceny udržali alebo mierne narástli. To sú údaje štatistikov. Ako to vidíte vy?

Od minulého roka vidíme plošný pokles cien okolo 10 až 15 percent. Po predošlom raste cien o vyše 20 percent v priebehu dvoch rokov je to len taká normalizácia cenového vývoja. Podstatnejšie je, že na trhu máme väčšiu ponuku, kupujúci si majú z čoho vyberať, takže situácia sa otočila, je to trh kupujúceho. Ceny odpovedajú na to, koľko sú ľudia schopní teraz zaplatiť.

Znamená to, že teraz už nie je problém s ponukou a ten, kto si chce kúpiť byt, nejaký vhodný nájde?

Teraz akoby sme boli v takom stave zľaknutia. Aj v správach sa často hovorí o tom, že ceny budú klesať a dokedy by to malo byť. Ale málo sa hovorí o tom, že veľmi dlhé obdobie sme boli v situácii, že kupujúci nemali alternatívu. Vyberali si zo zúfalej ponuky, platili za byty prémiovú cenu a to bolo hotové nešťastie. Teraz je situácia taká, že cena sa trošku posunula dole, niekto očakával väčší pokles, ale zároveň sú v ponuke aj byty, ku ktorým by ste sa možnože inokedy ani nedostali, a to je podľa mňa ideálna situácia.

Sedí, že v Bratislave zlacneli nové byty a ceny starších bytov sa posunuli trochu nahor?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Reality

Bývanie a záhrada, Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie