Denník N

Žilinská diaľnica je naďalej suverénne najdrahšia, nafukuje sa aj cena ružomberského obchvatu

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Krátky úsek D3 pri Žiline má najvyššiu cenu v prepočte na kilometer.
  • Táto diaľnica aj najviac zdražela v porovnaní so zmluvnou cenou – o 8 miliónov na kilometer.
  • Doťahuje sa na ňu susedná diaľnica D1 a obchvat Ružomberka.
  • Toto porovnanie sa môže úplne zmeniť, keď štát začne uznávať stavbárom mimoriadny nárast cien stavebných materiálov od vojny.

Žiadna diaľnica ešte nebola taká drahá ako úsek pri Žiline, ktorý štát odovzdal šoférom pred piatimi rokmi. Úsek D3 Žilina-Strážov – Brodno, teda juhozápadný obchvat krajského mesta, je dlhý iba 4,3 kilometra, no v prepočte na kilometer vychádza na približne 62 miliónov eur.

To je nielen miestny diaľničný rekord, ale aj stredoeurópsky, vyrátal ešte v roku 2017 inštitút INEKO.

Nezmenilo sa to ani v období po roku 2017, počas ktorého sa dokončili ďalšie diaľnice a rýchlostné cesty. (Obchvat Bratislavy sme do porovnania nezahrnuli, keďže ide o špecifický typ PPP kontraktu, ktorý sa bude 30 rokov splácať. Navyše, ak berieme do úvahy iba stavebné náklady, tento projekt patrí medzi najlacnejšie.)

V porovnaní sú aj cesty, ktoré sa ešte len stavajú. Ich cena sa teda ešte môže zvyšovať, dokonca aj niekoľko rokov po otvorení, kým sa diaľničiari a stavbári definitívne vyúčtujú.

Rekordný úsek pri Žiline

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Doprava

Inflácia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie