Denník N

Neprijali vám dieťa do materskej školy? Ako požiadať úrad práce o rodičovský príspevok

Foto – TASR
Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rodičia detí vo veku od troch do piatich rokov dostávajú v týchto dňoch rozhodnutia z materských škôl, či ich deti do zariadenia prijmú. Ak vaše dieťa do spádovej štátnej škôlky z kapacitných dôvodov neprijali, môžete požiadať úrad práce o rodičovský príspevok.

Zmenu v zákone o rodičovskom príspevku schválili poslanci a podpísala ju aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Rodičovský príspevok sa pravidelne zvyšuje od januára. Ďalšia schválená zmena v parlamente zabezpečí, že rodičia budú dostávať vyšší rodičovský príspevok už od septembra. Pre rodičov, ktorí predtým pracovali, sa zvýši o 60,70 eura na 473,30 eura. Tí, ktorí nepracovali, budú dostávať príspevok vyšší o 44,20 eura, teda 345,20 eura.

Základná suma príspevku sa zvyšuje o 25 percent, ak sa súčasne narodia dve a viac detí, a to na každé ďalšie súčasne narodené dieťa.

Denník E spísal na základe informácií od ústredia práce odpovede na 14 typických otázok rodičov:

  1. Aké podmienky musím splniť, aby som dostal rodičovský príspevok na dieťa staršie ako tri roky, ak sa nedostalo do škôlky?
  2. Ktorá materská škola je moja spádová?
  3. V meste sú v mojej spádovej oblasti tri materské škôlky. Mám všetky tri požiadať o prijatie svojho dieťaťa do zariadenia?
  4. Môj manžel má iný trvalý pobyt. Čie trvalé bydlisko je smerodajné pre určenie spádovej oblasti? Alebo sa berie do úvahy trvalý pobyt dieťaťa?
  5. Aké staré môže byť rozhodnutie škôlky o neprijatí?
  6. V obci, kde bývam, nie je škôlka. Ako mám postupovať? Mám žiadať o prijatie do škôlky v najbližšom meste, ktoré je od našej dediny dvadsať kilometrov?
  7. Syn má dva roky a šesť mesiacov. Tri roky bude mať v novembri. Kedy mám požiadať o jeho prijatie do škôlky?
  8. Dokedy budem dostávať rodičovský príspevok?
  9. Budem každý rok musieť žiadať o umiestnenie v škôlke, aby som dostala rodičovský príspevok?
  10. Narodila sa mi dcéra, som s ňou na materskej a súčasne mám už trojročného syna. Môžem na neho dostávať rodičovský príspevok?
  11. Môžem dostávať rodičovský príspevok na dve deti, keď pre ne škôlka nemá miesto?
  12. Syn bude mať tri roky v decembri. V máji som nepožiadala o miesto v škôlke. Môžem požiadať o prijatie v škôlke v decembri, keď už bude mať tri roky?
  13. Nebude pri žiadosti o rodičovský príspevok problém, keď je na potvrdení uvedené, že dcéra má v čase podania žiadosti dva a pol roka, teda ešte nemá tri roky?
  14. Ako mám požiadať o predĺžený rodičovský príspevok?

1. Aké podmienky musím splniť, aby som dostal rodičovský príspevok na dieťa staršie ako 3 roky, ak sa nedostalo do škôlky?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Matovičov balíček

Rodičovstvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie