Denník N

U. S. Steel získal 300-miliónovú dotáciu na nové pece, ale pýta ešte viac

Foto - TASR
Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Košické oceliarne získali jednu z najväčších zelených dotácií v histórii slovenského priemyslu.
  • S pomocou 300 miliónov eur má U. S. Steel vymeniť súčasné pece za elektrické.
  • Firma už skôr odhadovala celkovú investíciu do pecí na 1,3 miliardy eur. Pridelená pomoc tak vraj nemusí stačiť.

Ministerstvo životného prostredia vybralo tri firmy, ktoré si rozdelia 317-miliónovú dotáciu na zelené investície. Ide o jeden z najväčších balíkov, aký štát rozdelí na dekarbonizáciu priemyslu. Peniaze nepôjdu zo štátneho rozpočtu, ale zaplatí ich Európska únia cez plán obnovy.

Vo výzve uspeli oceliarne U. S. Steel, cementáreň zo skupiny Danucem Slovensko v Turni nad Bodvou a Wienerberger slovenské tehelne. No až 300-miliónov eur získa prvá zmienená firma.

Oceliarne majú už dlhšie v pláne vymeniť vysoké pece, ktoré spaľujú neekologický koks, za oblúkové, ktoré využívajú elektrinu. Znížili by sa tým nielen emisie skleníkových plynov, ale aj znečistenie ovzdušia ďalšími nebezpečnými látkami. Región Košíc patrí dlhodobo k oblastiam s najhorším ovzduším na Slovensku.

Okolo oceliarní sa opakovane šušká o tom, že chcú zo Slovenska odísť. Tristomiliónová dotácia môže znamenať, že si to rozmyslia, ale aj to, že budú atraktívnejšou firmou na predaj.

Hovorca spoločnosti Ján Bača navyše v reakcii jednoznačne nehovorí, či oceliarne dotáciu aj využijú. „Sme radi, že naša žiadosť o grantové financovanie bola schválená. Toto je prvý z niekoľkých krokov nutných na dôkladné zváženie potenciálnej investície do dekarbonizácie,“ okomentoval to U. S. Steel.

Aj 300 miliónov im môže byť málo

Podľa skôr zverejneného zámeru oceliarov sú celkové odhadované náklady

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Klimatická kríza

Priemysel

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie