Denník N

Firmy vidia dvojpercentnú infláciu v Nemecku už pred Vianocami

Fabrika Volkswagen v Drážďanoch. Foto - TASR/DPA
Fabrika Volkswagen v Drážďanoch. Foto – TASR/DPA

Objem peňažnej zásoby v eurozóne sa prepadol najprudšie od začiatku 80. rokov. Scenár recesie, ktorá sa už udomácnila v Nemecku, sa preto môže dotýkať celej menovej únie.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je hlavný ekonóm think-tanku Globsec

Najdôležitejšou ekonomickou správou uplynulých týždňov bola tá o spomalení inflácie v eurozóne. A tou druhou potvrdenie toho, že najväčšia ekonomika Európy – Nemecko – sa už ocitla v recesii.

Spoločne budú tieto faktory sťažovať nadchádzajúce rozhodovanie Európskej centrálnej banky o tom, či pokračovať v sprísňovaní menovej politiky – teda vo zvyšovaní eurových úrokových sadzieb.

Kľúčové to je nielen z pohľadu hypotekárnych dlžníkov či európskych vlád, ktorým sa z takmer nulových úrovní zvýšili úroky za verejné dlhy.

Ale aj preto, že v záverečných fázach cyklu sprísňovania menovej politiky môže dôjsť k chybám, ktoré by mohli spomaliť hospodársky rast. Napríklad vtedy, ak by opätovné uvoľnenie menovej politiky prišlo príliš neskoro. Preto stojí za to pozerať sa pozornejšie na prsty európskym menotvorcom a viac diskutovať o faktoroch, na ktorých sú ich rozhodnutia postavené.

Španielsky signál sa potvrdil

Prekvapivo dobré májové výsledky nemeckej inflácie potvrdili pravidlo, že vývoj cien v Španielsku s predstihom dvoch až troch mesiacov dlhodobo funguje ako barometer ďalšieho vývoja vo zvyšku eurozóny.

Najčerstvejšie dáta z Pyrenejského polostrova pritom naznačujú potenciál spomalenia inflácie v eurozóne k úrovni 3 % v horizonte nasledujúcich troch mesiacov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Inflácia

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie