Denník N

Graf dňa: Slovenské exporty už teraz poľavujú a vysoká inflácia ich môže ďalej brzdiť

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Bilancia zahraničného obchodu s neenergetickými tovarmi sa v závere minulého roka prudko zhoršila.
  • Slovenským exportérom škodí zvýšená inflácia viac ako ich konkurentom v eurozóne.

Zhoršenie slovenskej zahranično-obchodnej bilancie je na prvý pohľad nevyhnutným dôsledkom zdraženia energií, ktoré treba dovážať. Detailnejší pohľad na dáta však odhaľuje, že tradičný motor slovenskej ekonomiky – exporty – prudko spomalil a zvýšená inflácia spolu s rastúcimi nákladmi práce ho môžu brzdiť aj v budúcnosti, varuje Európska komisia.

Deficit bežného účtu platobnej bilancie, ktorý vyjadruje rozdiel medzi príjmami a výdavkami z medzinárodného obchodu, ako aj pracovných či kapitálových príjmov zo zahraničia, sa od predcovidových čias viac ako zdvojnásobil na zhruba osem percent hrubého domáceho produktu, ukazuje Graf dňa z aktuálneho hodnotenia makroekonomických rizík, ktoré robí Komisia pre každú členskú krajinu. Väčšina zhoršenia deficitu išla na vrub

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Inflácia

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie